Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Co bude dál

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Málokterá událost se nám tak uložila v paměti jako 11. září 2001. Nepochybně se řadí k těm okamžikům, kdy si pamatujeme, kde jsme byli a co jsme tehdy cítili. Autora těchto řádek zastihla v muzeu Jana Amose Komenského v Holandsku a dodnes si pamatuje, jak se lidé v nedalekém baru, kde byla puštěná televize, u záběrů na dýmající věže občas i smáli – zdálo se to totiž tak nereálné.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Bohužel to však byla skutečnost a svět si začal klást nové otázky: Je západní civilizace opravdu takhle zranitelná? A s kým přesně jsme vlastně ve válce? Okamžitě se také začalo řešit ústřední téma: Změnil se v tento den svět? A máme se bát?

Každý čin svým způsobem mění svět. Tím spíše tento lokální útok s globálními důsledky. Během posledních deseti let jsme tak zažili dvě války, řadu sporných rozhodnutí a hrozbu, že to vše přeroste v boj křesťanské části světa s tou muslimskou. To se bohudíky nestalo, i když se udělalo mnoho, co vztahy narušilo.

Naštěstí právě v době desátého výročí útoků vypukly arabské revoluce. Zatím nevíme, kam se vyvinou, ale každopádně se ukázalo, že touha po svobodě je na východě a západě stejná. Její naplnění se už může lišit, ale tato touha dává naději.

Respekt se událostem spojeným s 11. zářím 2001 věnuje kontinuálně, což je vidět i na vybraných obálkách, které jsou publikovány na této straně. Není tudíž možné se vyhnout tomuto tématu ani nyní, kdy si zářijové události připomínáme při desátém výročí. Vzhledem k tomu, že se v uplynulých dnech především vzpomínalo na minulost, rozhodli jsme se věnovat zejména budoucnosti. Kromě vlastních textů a článku z časopisu The Economist jsme oslovili několik světových osobností, které se věnují bezpečnostním a zahraničním otázkám, a položili jsme jim dvě otázky: 1. Změnilo podle vás 11. září skutečně svět, jak se tehdy předpokládalo? A za 2. Jaké je největší bezpečnostní riziko, kterému dnes čelí Západ? Odpovědi – a mimochodem mnohdy překvapivé – nabízejí mimo jiné známý ekonom Jeffrey Sachs, britský filozof a politolog Roger Scruton, bývalý prezident Václav Havel, německý publicista a expert na zahraniční vztahy Josef Joffe či sociolog Zygmunt Bauman. 

Speciál zaměřený na toto téma najdete hned za komentáři. Rubriku Politika pak výjimečně spojujeme s rubrikou Společnost.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].