Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jan Hus všude kolem nás

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jan Hus měl obrovskou smůlu, že se narodil a žil ve středověku. Kdyby přišel na svět v našich časech, dočkal by se zcela jiné reakce – stal by se zřejmě českým prezidentem. Až minulý týden muselo všem v této zemi dojít, že žijeme v nejkrásnější ze všech dob. Václav Klaus byl totiž v knize na jeho počest (jmenuje se Václavu Klausovi) označen za Jana Husa současnosti. No není to úžasná evoluce? Jan Hus žil v chudobě, zrazen, opuštěn a nakonec ještě upálen. Vedle toho český prezident zažívá taková úskalí, jako že žije v bohatství, oslavován, obklopen souvěrci a aparátem, který mu platí všichni Češi, a navíc je ještě opálen.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jan Hus by se zřejmě divil, jak se svět vyvíjí. Takhle vypadá disident 21. století? Sídlí na Pražském hradě s výhledem na katedrálu sv. Víta?

Podobností mezi Václavem Klausem a Janem Husem by určitě někdo našel spoustu. Pokud by si dal tu práci. My jsme si ji dali a zde uvádíme citát, který je zároveň hádankou. Kdo ho podle vás vyslovil? Václav Klaus, či Jan Hus? „Od začátku svého studia jsem si učinil zásadu, že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného a pokorně a radostně přijmu názor, odůvodněný lépe, věda, že to, co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme.“

Jan Hus ale není jen prezident – i představitelé odborů tvrdí, že je potkal stejný konec jako mistra Jana, když je proradná vláda vylákala do svého sídla, aby dostali soudní obsílku. To přirovnání sedí jak dětský zadek na nočník. Také vás z té situace, které byli vystaveni odboráři, mrazí? Nebo v tomto případě spíše pálí? I tady bychom mohli nabídnout jeden kvízový citát: „Zlořečný je ten, kdo pro skývu chleba opustí pravdu.“

Jinými slovy, Jan Hus evidentně stále žije, a to hned několika životy. Záleží na tom, kdo jej právě používá. Nejde ale o účelovou úchylku současnosti. Jakou roli sehrál tento světecv našich moderních dějinách, sepsal Petr Třešňák na str. 54–60.

Jak jste si jistě všimli, držíte v rukou dvojčíslo, to znamená, že další Respekt vyjde za dva týdny. Věříme, že čas čekání vám příjemně vyplní naše literární příloha, která vznikla pod editorským dohledem kolegy Ondřeje Nezbedy.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2011 pod titulkem Editorial: Jan Hus všude kolem nás