Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co by mělo být prioritním úkolem nového ředitele České televize?


Erika Hníková

dokumentaristka

Novému řediteli ČT by mělo záležet hlavně na programu. Kéž by jeho zaklínadly nebyla slova „konvenčnost“ a „sledovanost“, jako tomu bylo v posledních letech, ale „kritické myšlení“ a „autorská tvorba“. Do teplých českých obýváků by tak pronikla trocha vzrušení. Obávám se však, že k tomu nedojde, bohužel se jedná o politickou funkci, a tak se pravděpodobně ředitelem stane ne příliš výrazná osobnost, která bude vyhovovat všem.

06_B.jpgKarel Hvížďala

novinář

Emancipovat ČT od vlivu parlamentu a soutěže s Novou. Jak říká profesor Jirák, je to jako srovnávat náklady na kabaret U Fleků s náklady Národního divadla. Komerce nabízí inzerentům diváky za úplatu, ČT si diváci platí za službu. Změna by vyžadovala, aby ředitel vysvětlil roli veřejnoprávní ČT v moderní demokracii, jež má informovat, vychovávat a bavit, ale i kontrolovat moc ústavodárnou, výkonnou a soudní. Dělba moci v naší civilizaci, kde suverénem je lid, je důležitější než volby. Teprve pak by bylo možné definovat roli veřejné služby, z níž by se vycházelo při profilování jednotlivých kanálů.

06_C.jpgJan Potůček

šéfredaktor DigiZone.cz

Nový ředitel ČT by se měl především soustředit na program. Kavčí hory za sebou mají digitalizaci, kdy byly prioritní spíše technické a legislativní otázky. Na program nezbývalo moc času. Je sice pěkné, že se ČT 2 zbavila sportu a ČT 1 většiny zpravodajství, ale tyto programy potřebují jasnější programovou profilaci. Jako by ustrnuly v době analogu. Taky mi chybí jasnější spolupráce mezi všemi čtyřmi programy ČT, včetně vzájemné propagace. Ta je teď velmi chabá.

06_D.jpgRadek Mezuláník

člen Rady ČT

Na položenou otázku by se dalo odpovědět jednou větou: plynule navázat na dosavadní činnost ředitele Janečka. Ale věc není tak jednoduchá. Priority jsou tři: 1) Ekonomická situace ČT je stabilizována do roku 2014 a souvisí se zákonem nastavenými podmínkami. Je třeba jednat o změně zákona a nastavit nové parametry rozpočtu. 2) Vnitřní restrukturalizace ČT je na začátku, mezery jsou především v oblasti tvorby pořadů a kontaktu s tvůrci. 3) ČT musí sama definovat, co znamená veřejná služba. Prioritní je péče o novou generaci dramaturgů, s jasnou představou o naplňování tohoto poslání.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2011 pod titulkem Anketa: Co by mělo být prioritním úkolem nového ředitele České televize?