Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Lidé bez odpovědnosti

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co mají společného případy bourání zimního stadionu na Štvanici v Praze a dopadení bankovních desperátů, kteří uprchli do Thajska? Celkem jednoduchou, leč významnou otázku: Jak je možné, že se to mohlo stát? Tedy, kdo nese odpovědnost za to, že v hlavním městě zchátrala a nyní se demoluje kulturní památka, kterou měl na starosti magistrát? A kdo na ministerstvu spravedlnosti zajistil propuštění dvou pachatelů bankovní loupeže?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Státu by se zřejmě vyplatilo, kdyby se všem politikům a státním zaměstnancům vydávaly preventivní léky na paměť. Častou odpovědí, proč se něco stalo, totiž je: Už se nepamatuji. Je to sice třeba jen rok, ale svědky či případné pachatele zachvacuje skleróza. Tak se stalo například soudci Vlastimilu Matulovi, který si nemůže vzpomenout, jak vlastně rozhodoval v případě zlodějů Tesárka a Blažka, jimž dal za pravdu v jejich stížnosti proti porušení zákona. Zkrátka jim vydal volňásky a oni mohli vyrazit do Thajska, odkud je policie složitě získávala zpět.

V případě Štvanice tu leží podobná otázka po odpovědnosti: Jak je možné, že magistrát hlavního města nedokázal uhlídat zcela výjimečnou kulturní památku? Před jejíž likvidací jej navíc varovala odborná veřejnost už léta? Pokud v Praze sedět na úřadě znamená pobírat plat a nic nedělat, měla by se na takové místo vypsat veřejná soutěž, aby si více lidí mohlo odpočinout. Anebo přijít k úplatkům? Oběma tématům se věnujeme uvnitř tohoto čísla.

Přidejme ale ještě třetí příklad. Radnice Prahy 6 se rozhodla poslat stamiliony korun ze svého rozpočtu do podezřelé firmy Key Investments a dnes hrozí, že městská část o své peníze přijde. Když se redaktoři přijdou zeptat bývalého starosty Prahy 6 a nynějšího ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, co tomu říká, tak nechce vůbec odpovídat. A když redaktor trvá na svém (doporučujeme na iHNed.cz výborné video s novinářem Jaroslavem Pleslem) a ptá se po odpovědnosti, starosta najednou mluví o tom, že ta je kolektivní – celého zastupitelstva. To říká ten samý starosta, který se ještě nedávno chlubil úspěchy Prahy 6, za něž prý může on.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].