Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS nahlédla svou budoucnost

Téměř by se chtělo pichlavě podotknout: „My jsme vám to říkali.“ Nebo by šlo říci také: „Topolánek vám to říkal. Topolánek vás varoval.“ Pak by však bylo nutné dodat: „Ano, a nic proti tomu neudělal.“ Korupční skandál v Brně-Žabovřeskách, kde starosta za ODS skončil v poutech, prostě musel přijít. O různých aférách se šeptalo léta a bylo jen otázkou času, kdy někdo něco vyzradí anebo se korupčnímu systému vzepře.

Žádné ale
Starosta Aleš Kvapil byl podle policejních informací zatčen přímo při přebírání úplatku. Zdá se tedy, že můžeme mluvit o jasném případu korupce, který se nemlží do mnoha „ale“. Občanští demokraté také zareagovali příkladně. Okamžitě jednání kolegy odsoudili, vyřadili ho z ODS a už s ním nepočítají na kandidátku do Poslanecké sněmovny.

Za tento postup zaslouží pochvalu. Zdá se, že politická scéna se přece jen učí. Bohužel zatím české strany (nejde jen o ODS) končí u „povinných kroků“, které nejméně bolí.

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v České televizi po Kvapilově zatčení rozčileně prohlašoval: „Já nepřebírám žádnou osobní odpovědnost za osobní selhání těchto lidí, žádnou osobní odpovědnost.“ A tím se dostáváme k důležitější stránce případu. Když sociální či občanští demokraté řeší regionální korupci, prostě škrtnou problematickou osobnost ze svých řad. Už ale neřeší, jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].