Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bartákův konec

Pokud bude trvat Kalousek na svém, strhne pod hladinu celou svojí stranu

Jsou to dva jen velmi těžce zpochybnitelní svědci. Bývalý velvyslanec v České republice William Cabaniss a jeho současný obchodní partner Duncan Sellars tvrdí, že je před třiceti třemi měsíci požádal ve Washingtonu tehdejší český náměstek ministra obrany Martin Barták o úplatek ve výši v řádu milionů dolarů za to, že umete americké firmě cestičku k lukrativnímu obchodu s českým státem. Indicie a nepřímé důkazy o podezřelých a zřejmě i korupčních obchodech uzavřených v posledních letech na ministerstvu obrany v Bartákově režii dělají výpověď obou Američanů ještě věrohodnější. Další municí pro důvěryhodnost výpovědi je informace, kterou před měsícem zveřejnil tento týdeník – FBI prověřuje nákup obrněnců Pandur českou armádou, organizovaný Bartákem, pro podezření, že americký majitel výrobce obrněnců korumpoval české úředníky.

Nemůžeme však pominout klíčovou otázku. Proč Cabaniss i Sellars promluvili o Bartákově žádosti až dnes? Proč nesdělili informaci FBI už v únoru 2008? A když už se rozhodli mluvit, proč zrovna do českého média, konkrétně MF Dnes?

Jedno poměrně přímočaré vysvětlení je po ruce. Není žádným tajemstvím, že nástup Alexandra Vondry do funkce ministra obrany a jeho snaha zbavit rezort korupčních obchodů vzbuzuje jak nevoli obchodníků se zbraněmi, tak jejich politických ochránců. Barták a jeho současný šéf na ministerstvu financí Miroslav Kalousek mezi ně určitě patří.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].