Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Oči do vývrtky

Trojrozměrné filmy zdraví neškodí – pokud jsou ovšem natočeny správně

Většina z nás už jistě navštívila kinosály, které kromě tradiční dvojrozměrné projekce nabízejí také hit posledních let: filmy promítané ve třech rozměrech. V takovém kině dostanete u vstupu speciální brýle, díky nimž se během promítání do každého vašeho oka dostávají dva oproti sobě mírně posunuté obrazy. V mozku pak dojde ke složení výsledného trojrozměrného vjemu.

Promyšlený audiovizuální systém vás uvede do fantaskního světa manipulované vizuality a vy se tak ocitnete přímo uprostřed filmového dění, jako byste se skutečně nacházeli na planetě Pandora ve snímku Avatar nebo v zemi Alenky v říši divů. Každý, kdo navštívil kino IMAX v Praze na Flóře nebo 3D digitální kina (ta u nás v posledních dvou letech rostou jako houby po dešti), určitě potvrdí, že se jedná o skutečně silný zážitek.

Současný boom 3D projekcí umožnila digitalizace kin, která u nás probíhá přibližně od roku 2008. V současnosti je v České republice již 92 kinosálů vybavených digitálním standardem DCI. Díky digitalizaci dokážou malé sály v okresních městech konkurovat velkým multiplexům. Nejen že mohou uvést premiéru hollywoodského trháku současně s multikiny a ve stejné kvalitě, ale navíc nabízejí i možnost 3D projekce.

Začal s tím už Hitchcock

Pro mnohé by mohlo být překvapením, že 3D vlastně není technologie zcela nová. Díky digitalizaci jenom objevujeme to, co bylo známé již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].