Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak omezit sherlocky

Soukromá bezpečnostní agentura ABL sledovala podle zjištění deníku MF Dnes před čtyřmi lety několik pražských komunálních politiků. ABL přitom v tu dobu vlastnil jeden z nejvlivnějších současných politiků, ministr dopravy Vít Bárta, dnes ji ovládá jeho bratr. ABL se tehdy při své práci dostala k informacím o soukromých datech sledovaných, které jí mohla předat jen policie nebo obecní úřady.

To je velmi alarmující souběh indicií, který může prokazovat rozsáhlé zneužití bezpečnostních agentur, a dokonce i policie v souboji o moc. Vít Bárta popírá, že by se jeho lidé k něčemu takovému propůjčili, v archivu ABL prý neexistují žádné dokumenty, které by prokazovaly nasazení soukromých oček na politiky. MF Dnes si ovšem za svými informacemi stojí. Případem se zabývá policie, jenže od ní se s největší pravděpodobností žádného očistného rozuzlení nedočkáme vzhledem k tomu, že ministrem vnitra je Bártův stranický kolega. A navíc – policie by i při dobré vůli stěží našla v práci ABL něco protizákonného.

Bezpečnostní služby mají totiž pro svou práci šokující volnost. Zákon jim sice nepovoluje sledování, odposlechy či kontrolu pošty, ale zároveň to výslovně nezakazuje. Trestné je až zveřejnění podobně získaných soukromých údajů, to však služby nedělají, pokud je „jen“ předávají svým klientům.

Služby přitom umí sehnat řadu soukromých údajů, které jsou pak součástí jejich nejlukrativnější práce. Není pro ně problém zjistit majitele vozu podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].