Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Továrna na psacím stole

Kabelku, lampu i obal na telefon lze získat jednoduše. Vytisknout si ji na počítačové tiskárně. Už není třeba věci dovážet, stačí jen poslat data a spustit tisk. Vizionáři trojrozměrného tisku tvrdí, že tohle je nová průmyslová revoluce.

Když něco vyrábíme, nepotřebujeme lidi, stačí nám počítač a tiskárna. Jen sedíme na gauči a hrajeme si. Něco navrhneme, a když se nám to líbí, tak si to vytiskneme,“ takhle Janne Kyttanen představuje svoji firmu Freedom of Creation, která produkuje lampy, drobný nábytek, šperky. Na veletrzích designu o ně bývá zájem, také v květnu na akci Designmei v Berlíně. Byly tu lampy vyskládané z průsvitných šupin do tvarů připomínajících vesmírné šišky. Stolička jako z několika vrstev krajky. Sandály jako pro Venušanku, na zemi se dají také nosit, ale jen se sebezapřením. To vše vytištěné na počítačové tiskárně, jenže trojrozměrné, technologií, která se nazývá 3D tisk. Znamená to, že přístroj zvaný prostě tiskárna výrobek vystaví vrstvu po vrstvě na základě vložených dat.

 

Pětatřicetiletý Kyttanen má vlastnosti pravého Fina: je urostlý a blond, má cit pro design a nehodlá zůstat doma ve finských lesích. Své myšlenky chce hlásat světu a už se dostal na stránky řady velkých světových médií. Jeho ústřední teze zní: „Věříme, že v budoucnosti budou výrobky putovat po internetu tak, jako se dnes distribuuje hudba, filmy nebo fotografie.“ Místo kamionů a kontejnerů se zbožím budou po světě putovat jen balíky dat. V každé domácnosti, nebo alespoň v každé ulici bude 3D tiskárna a tam si pak zákazník z doručených dat vytiskne výrobek. Bude si ho moci také libovolně upravit, změnit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].