Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Jak jít „do hajzlu“

Česko je země svobodných lidí, a jeho vrcholní reprezentanti si proto zaslouží, aby byli bráni vážně. Akorát je někdy problém, jak má ono braní vážně vlastně vypadat. Je to zrovna případ poslední výzvy ministra financí a jednoho z šéfů konzervativní TOP 09 Miroslava Kalouska k občanům, kterou Kalousek pronesl minulý týden prostřednictvím deníku MF Dnes. Ten vzkaz zní: „Jděte všichni do hajzlu.“

Pro úplnost dodejme, že pan Kalousek dostal otázku na svůj podíl na korupci na ministerstvu obrany, kde dlouho náměstkoval, a také na vztah se zbrojním lobbistou Richardem Hávou. Zmíněný deník se bohužel nezeptal, co vlastně po nás ministr financí přesně chce, a tak nezbývá než se domýšlet. Jinak řečeno – co bychom měli podle jeho představ udělat. Jít „do hajzlu“ – v češtině znamená zmizet, odklidit se z cesty. Myslí si tedy pan ministr, že bychom se mu měli „všichni“ klidit z cesty? A kam? Ani Miroslav Kalousek si zřejmě nemyslí, že by něco takového bylo reálné.

Jediné možné vysvětlení tedy je, že Kalousek myslel „do hajzlu“ jen obrazně. Patrně tím chtěl říct, abychom už mu všichni dali pokoj, na nic se neptali, s ničím ho „neotravovali“. Nebo každopádně s ničím, o čem on rozhodne, že nechce slyšet. A protože seznam takových témat nevydal a nezdá se, že by se k tomu chystal, měli bychom zřejmě navíc disponovat schopností odhadnout, o čem pan ministr zapovídá mluvit.

I to je zajímavá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].