Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Krasopis se přežil

Prvňáčci ve čtyřiceti českých školách se už letos nebudou učit klasické „psací“ písmo jako jejich rodiče a prarodiče. Čeká je mnohem jednodušší abeceda, která – pokud se osvědčí – dosavadní krasopis úplně nahradí. Písmo Comenia Script pro školy navrhla grafička Radana Lencová.

Co jste měla na vysvědčení ze psaní?

Vždycky jedničku. Na psaní jsem byla odmala šikovná, možná i nejlepší ze třídy.

Souvisí schopnost pěkně psát s výtvarným talentem?

Určitě. Ale existují i lidi, kteří mají výtvarný cit a přitom jsou dysgrafici. Jsou totiž dva druhy talentu – talent spontánně se vyjadřovat a talent napodobovat nějaký vzor. To máte jako v tanci, někomu jde spontánní výrazový tanec, cítí se v něm svobodný, protože žádný jeho krok nemůže být špatně. Ale když se tentýž člověk má naučit pevně dané kroky, nejde mu to.

Nové písmo pro školy jste navrhla proto, že ony taneční kroky dnešního psaní jsou příliš obtížné a zastaralé. Jak dlouho se nezměnily?

Od šedesátých let se školní vzor písma měnil jen minimálně. Vlastně poslední skutečně velká změna přišla v roce 1932, kdy se zrušil krasopis, tedy styl psaní s přítlakem a stínováním.

Co to bylo?

Máte ostré měkké ocelové pero a při psaní vyvíjíte různý tlak. Jemným uděláte tenoučkou linku, přítlakem ji dokážete zesílit.

To už je téměř kaligrafie. Jak to dětem šlo?

No, byl to dril. Princip krasopisu je ten, že napodobujete předlohu, jak nejlépe umíte, a potlačujete své individuální tendence. Zajímavé je, že v době, kdy k nám tenhle ideál – říká se mu anglická tučná latinka – přišel,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].