Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Knížák je únavné téma

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S malířem Tomášem Císařovským o plánovaných změnách ve vedení Národní galerie

Vypadá to, že se dny Milana Knížáka coby šéfa Národní galerie po deseti letech chýlí ke konci. Ale nebude to rychle: ministr kultury Václav Riedlbauch nejdřív slíbil, že na jeho post vypíše konkurz už letos, pak ale během týdne termín posunul o dvanáct měsíců. Co na to říká malíř Tomáš Císařovský (48), který už před rokem a půl založil iniciativu Čas na změnu, v níž spolu s kolegy vyzval ministra kultury ke Knížákově odvolání?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co vám na Knížákově řízení galerie nejvíc vadí?

Chronicky dlouhodobý úpadek instituce, která se u nás má starat o vizuální umění. Národní galerie není schopná vyprodukovat příliš zajímavých výstav, které by měly v dnešní době co říct, a to jak odborné veřejnosti, tak širokým vrstvám diváků. Od toho velké instituce ve světě jsou, že přinášejí v oboru nové poznatky a zároveň dokážou přitáhnout lidi. V době před Knížákem byli v instituci lidé, kteří se snažili vykazovat nějakou činnost, s jeho nástupem museli odejít, zmizelo s nimi pestré spektrum názorů na umění a Knížák má vše ve své režii.

Chodíte do Národní galerie na výstavy?
Občas ano. Naposledy jsem teď byl ve Valdštejnské jízdárně na Otakaru Lebedovi a znova jsem byl konsternován tím, jakým způsobem se také dá udělat výstava. Na obrazy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].