Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pohyblivý festival Sperm

O víkendu v Meetfactory zazní hudba, která oplodňuje zdejší scénu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Provokuje impulzy a rozsévá zárodky. Tak se dá popsat počínání festivalu Sperm na zdejší hudební scéně. Pro důkaz jeho rodičovské potence se stačí vrátit do historie: na prvním ročníku vystoupila s Radiohead srovnávaná, u nás ale do té doby neznámá bavorská kapela The Notwist, aby se o pár let sólo vrátila už do vyprodaného Paláce Akropolis, načež přísun německé elektronické scény pokračoval s Modeselektor nebo Mouse on Mars. Nebo jiný příklad: když si na druhém ročníku odehráli jeden ze svých raných koncertů Midi Lidi, nikdo tehdy vážně nemohl čekat, že v budoucnu budou děkovat za Českého lva (dostali ho letos). A tak by se dalo pokračovat.

Festival aktuálního umění, hudby a vizuální kultury měl rok pauzu, hlavně kvůli tomu, že na něj pořadatelé nesehnali dost peněz. Teď se ale znovu probouzí, o víkendu proběhne v prostorách smíchovské Meetfactory.

Co tady chybělo
„Chtěli jsme do Prahy přinést něco, co tu tehdy chybělo: současnou živou elektroniku, audiovizuální akce, zbořit nastavený model: DJ pouští cizí desky a VJ k tomu pouští cizí videosmyčky,“ popisuje dramaturg festivalu Michal Brenner důvody, s nimiž se pouštěl do organizování akcí a koncertů, jež roku 2006 kulminovaly prvním ročníkem Spermu. Při kvapíku zvratů, jenž charakterizuje aktuální hudební dění, čtyři roky působí jako dvě generace a posun je znát i na programu letošního ročníku Spermu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].