Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Koho nevolíš?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dlouho se v Česku vedly plané řeči o tom, jak se o dění v zemi zajímají mladí lidé. Až loni jsme dostali tvrdá data, protože byl zveřejněn průzkum veřejného mínění, který nechala vypracovat společnost Člověk v tísni mezi studenty gymnázií, středních škol a učilišť. Výsledky mimo jiné ukázaly, že mladí lidé příliš nevěří tomu, že by měli šanci cokoli ovlivnit. Na otázku „Jsem schopen ovlivnit věci kolem sebe?“ odpovědělo 83 procent mladých lidí, že ne. O tom, že je to špatná zpráva, nepochyboval nikdo. Každý politolog potvrdí, že demokracie nepadá ve chvíli, kdy je u moci špatný politik, ale když o dění v zemi nemá veřejnost zájem, protože nevěří vlastní síle.

Výsledky výzkumu zaskočily i lidi v Člověku v tísni, a tak se rozhodli, že pomohou studentům ukázat, že jejich hlas mít váhu bude. Blíží se volby do Poslanecké sněmovny, a co by mohlo být lepší než využít situaci a nabídnout těm, kteří kvůli věku ještě nemohou volit, možnost uspořádat si na škole volby nanečisto? Každý by se při té příležitosti poučil o právech a povinnostech voliče, o tom, jak funguje politický systém, co všechno hraje roli při rozhodování.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Již v minulém čísle jsme zmínili, že proti volbám nanečisto vystoupila sociální demokracie, která přesvědčila ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby akci školám nedoporučila. Jako vždy bylo rozhodnutí doprovázeno medovými slovy, že to není myšleno zle. Že je to vlastně v zájmu mladých lidí, aby jim zlá kampaň neproskočila až do škamen a nezpolitizovala tak svatou školní půdu. Přišlo to téměř ve stejný den, kdy v médiích vyšly reportáže z vystoupení politiků (včetně Jiřího Paroubka) na středních školách. Takže?

V průběhu minulého týdne nám chodily e-maily zklamaných studentů, že jejich ředitelé opravdu akci ruší. Je jim to líto, protože se na akci těšili, a také proto, že nečekali, že zrovna ten jejich ředitel nebo ředitelka ustoupí nátlaku.

Je nepochybné, že toto zrovna nezmění pocit studentů, že se na jejich názor nebere ohled. Zároveň je to však pro ně ideální příklad, o čem všem volby také jsou. Nezažili skuteční voliči to samé loni na podzim, kdy sociální demokracie zablokovala konání předčasných voleb? Neslyší voliči dnes a denně, že jim někdo něco vemlouvavě říká, ale myslí to ve skutečnosti jinak? A není častým jevem, že někdo něco zruší jen proto, že to „ti nahoře“ chtějí?

Takže není nutné propadat smutku, studenti ve skutečnosti dostali zprávu, že jejich hlas je tak významný, že se ho někteří politici bojí. Vítejte tedy do světa, který můžete ovlivnit.

A ještě k naší věci. Respekt nesouhlasí s rozsudkem Vrchního soudu, a proto jsme se rozhodli využít mimořádných opravných prostředků – tedy dovolání k Nejvyššímu soudu, případně stížnosti k Ústavnímu soudu. Podle našich právních analýz nebyl postup soudu zcela standardní, zejména s ohledem na porušení práva na spravedlivý proces.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].