Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Triumf zvůle

Liberecký rodák Šimon Pikous (1970) si minulý týden odjel zaběhat do Krkonoš, aby „zdrhnul z toho šrumce“, který teď panuje ve městě pod Ještědem. Den po zahájení šampionátu je v něm však už zpátky a v ulicích fotografuje, jak se monstrózní akce promítla do života jeho sousedů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Čest, která se musí vybojovat. - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt
Fotografie: Čest, která se musí vybojovat. - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt

Je to vlastně paradox: fotograf, který v Liberci otevřeně zesměšňuje probíhající mistrovství světa v klasickém lyžování, zvedá mobil na běžkařské trati. Liberecký rodák Šimon Pikous (1970) si totiž minulý týden odjel zaběhat do Krkonoš, aby „zdrhnul z toho šrumce“, který teď panuje ve městě pod Ještědem. Den po zahájení šampionátu je v něm však už zpátky a v ulicích fotografuje, jak se monstrózní akce promítla do života jeho sousedů.

Pikous se vyučil fotografem, chvíli prodával knížky, pracoval jako terapeut duševně nemocných, nyní fotografuje na plný úvazek. V Liberci má fotoateliér, portrétuje „dětičky, svatebčany, sklo“, prostě to, co se namane. Nárůst digitálních aparátů v rukou amatérů prý jeho profesi spíš prospěl, než že by mu bral práci. „Lidi mají o kvalitní fotky větší zájem. Přijde třeba paní a povídá: Víte, můj manžel taky fotografuje, ale my bychom chtěli jednu profesionální.“ Živností si pak Šimon Pikous vydělává na volnou tvorbu, která byla hlavně v počátku ovlivněná pracemi jeho otce Jana, jenž patřil v 60. letech k silné generaci subjektivistické linie ve zdejší fotografii.

Proti nápadu uspořádat v Česku lyžařské mistrovství Šimon Pikous vystupoval už v době, kdy se plánovalo v Jizerských horách. Přemístěním do města a jeho blízkého okolí se sice ušetřila příroda, to je ale asi tak všechno. „Já…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].