Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Naše britská otázka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Podle dokumentů odmítala premiérka Thatcherová sjednocení Německa

Historie se vrací, aby nás zneklidňovala. Před dvaceti lety řekla tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová lídrovi Sovětského svazu Michailu Gorbačovovi:„Británie a západní Evropa nemají zájem na sjednocení Německa.Slova z komuniké NATO můžou znít jinak, ale těch si nevšímejte. Nechceme sjednocení Německa.“ A pokračovala ještě dál (ale neměla pravdu): „Můžu vám říct, že toto je také názor prezidenta USA.“ Tak alespoň tehdy zaznamenal rozhovor jeden z nejbližších poradců Gorbačovových. Britský zápis téhož rozhovoru, který byl před pár týdny zveřejněn spolu s dalšími dokumenty ministerstva zahraničí, přidává několik fascinujících detailů.

Byl to akt okázalého podrazu jednoho z dlouholetých a důvěryhodných spojenců v NATO. Byla to také ukázka nerespektování touhy Němců z NDR, kteří protestovali na ulicích nebo „hlasovali nohama“ a kteří měli už zanedlouho jasně vyjádřit svůj názor, že jejich svoboda – politická hodnota, s níž se Thatcherová tolik ztotožňovala – je nejlépe dosažitelná spojením se západním Německem. A navíc to bylo od premiérky velmi krátkozraké.

Nevyjadřovala své obavy soukromě západnímu spojenci, ale vybalila je rovnou muži, který měl ještě stále moc německému sjednocení zabránit. Britský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].