Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Pro mě je to naprosto životně zásadní věc.“
Václav Klaus v Moskvě, kde při státní návštěvě prezidentu Medveděvovi vysvětloval, proč je proti Lisabonu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Klaus odmítá podepsat Lisabon

Prezident Klaus oznámil, že nepodepíše Lisabonskou smlouvu, ani když k ní opakovaně nebude mít žádné výhrady Ústavní soud. Vláda mezitím hledá cestu, jak i přes prezidentovu blokaci úspěšně ratifikaci dokončit. V případě, že se s hlavou státu neshodne na nějakém kompromisu, chtějí s ním ministři jít do sporu u konstitučního tribunálu. V tzv. kompetenčním sporu se chtějí dožadovat, aby soudci přenesli dokončení ratifikace z prezidenta na ně.

Více v komentáři na str. 12 a v článku na str. 16 - 18.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vesecká prověří sporné rozsudky

Nejvyšší státní zástupkyně

Renata Vesecká

chce prověřit podezření, že v českých věznicích jsou i nevinní lidé. Genetik Daniel Vaněk totiž prohlásil, že ví alespoň o dvaceti případech, kdy byli lidé odsouzeni na základě chybné analýzy DNA. Podle něj v případech, které přezkoumával, provedla policie analýzu chybně nebo genetické stopy neodebrala vůbec. Navíc Vaněk tvrdí, že jde o systémový problém, protože v Česku neexistuje kontrola nad prováděním testů. Pokud se jeho podezření potvrdí, nechá státní zastupitelství příslušné případy znovu otevřít.

Čtečka Kindle v Česku
Americká firma Amazon představila mezinárodní verzi čtečky Kindle, která bude funkční i v Česku. Noviny, časopisy a knihy jsou do čtečky stahovány prostřednictvím mobilního internetu, úplný přístup k webu je ale zatím zakázán. Zároveň mezinárodní verze čtečky nenabízí prohlížení a čtení blogů, čímž podle odborníků odpadá jedna ze zásadních výhod přístroje. Dobrou zprávou naopak je, že přes čtečku bude přístupná Wikipedie.
Více v rubrice Technologie na str. 61.

Zatčeno 160 šiřitelů dětského porna
Minulou středu zadržela policie 160 šiřitelů dětského porna. Většina z nich už se k držení a přeposílání porna, na kterém byly i roční děti mající pohlavní styk s dospělými, přiznala. Policie při 150 domovních prohlídkách zajistila 342 počítačů a prohlédla 800 e-mailových schránek a tisíce e-mailů. Podle policie není vyloučeno, že se 160 údajných pachatelů znalo i osobně. Celá skupina totiž fungovala jako komunikační kanál, kde si materiály uživatelé mezi sebou distribuovali. Podezřelým hrozí až dva roky vězení za přechovávání dětské pornografie, za její šíření pak šest let.

K lékaři bez čekání
Všeobecná zdravotní pojišťovna přišla s novým projektem Akord: od příštího roku by pacienti nemuseli čekat v čekárnách u lékaře dlouhé hodiny, ale měli by přijít zaručeně na řadu už po patnácti minutách. Pomoci by jim k tomu mělo objednání se u lékaře na určitou hodinu, za dodržení smluvené doby bude lékař pojišťovnou finančně odměněn, bude muset ale navíc nechat pojišťovnu nahlédnout do způsobu své léčby. Projekt dosud pilotně a s úspěchem probíhal ve čtyřech krajích a zapojilo se do něj 900 lékařů. Od příštího roku by měl fungovat celoplošně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Přelomová energetická koncepce

Ministr průmyslu

Vladimír Tošovský

představil novou Státní energetickou koncepci na příštích čtyřicet let. Dokument nevládní organizace okamžitě označily za návrat do minulého století, navrhuje totiž prolomení limitů na těžbu uhlí, zvýšení podílu jaderné energetiky dostavbou jaderných elektráren Temelín a Dukovany a počítá dokonce s rozšířením těžby uranu v již rekultivovaných lokalitách. Posílena má být také role zemního plynu a obnovitelných zdrojů.

Více v rubrice K věci na str.15.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Češi věří méně Ústavnímu soudu

Ústavnímu soudu věří podle dat agentury STEM nejméně lidí za posledních deset let. Důvěru v průzkumu projevilo 55 procent dotázaných. Proč přesně lidé už tolik strážcům ústavy nevěří, se můžeme jen dohadovat, nejspíš se to ale vztahuje na celou justici – podobná čísla zaznamenal i Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud.

BIS prověřovala Sazku
Bývalý premiér Mirek Topolánek prohlásil před týdnem, že kdyby bylo na něm, odebral by Sazce licenci. Pár dnů poté zveřejnila média zprávu, že jeho vláda zadala BIS před rokem prověřit aktivity Sazky. Vyšlo najevo, že Sazka převádí finanční fintou většinu peněz, které měla investovat do sportu, na své vlastní účty a platí z nich dluhy. Nicméně ve světě hazardu je to běžná záležitost, řada firem posílá peníze veřejně prospěšným sdružením, pod kterými se skrývají často původní dárci. O licenci by v tom případě měli přijít všichni.
Více v článku na str. 19.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kandidáti na eurokomisaře v parlamentu

Zatímco v případě jiných evropských zemí už konkrétní národní kandidái lobbují u staronového předsedy komise Barrosa či v Evropském parlamentu, v Česku se teprve minulý týden představovali kandidáti jednotlivých stran ve zdejším parlamentu. Nejen z tohoto setkání zatím vychází jako nejpravděpodobnější český kandidát současný člen komise a bývalý premiér

Vladimír Špidla.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ČEZ je nejvýnosnější energetická firma

Podle studie americké firmy Boston Consulting Group je česká polostátní firma ČEZ nejvýnosnější energetickou firmou na světě. ČEZ zaznamenává růst od roku 2004 a díky cenám elektřiny ohlašuje i rekordní zisky. Na tuzemské politické scéně se však opakovaně řeší nejenom ceny za elektřinu a ekonomická síla firmy, ale i její politický vliv. Nedávno to byl zřejmě právě ČEZ, kdo prostřednictvím poslanců ODS a ČSSD prosadil změnu v obchodování s emisními povolenkami, aby v příštích letech získal od státu přibližně sedmdesát miliard korun na investice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout