Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

U nás v jurtě

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Alexandr Sprado mění tradiční stan ve variantu českého domu

Chlapecky vyhlížející pětatřicátník vede návštěvu do útulného stanu a usazuje ji na pohodlné matrace. Půdorys plátěného obydlí tvoří pravidelný kruh a jinak to ani být nemůže: hostitel, Alexandr Sprado, je totiž největším tuzemským specialistou na stavbu jurt. Studentská cesta na zkušenou ho dovedla k tomu, že v dílně na Kokořínsku vyrábí tradiční pastevecké stany na zakázku a vyváží je do celé Evropy. „V Česku jsem zatím s tímhle modelem sám. Nejvíce stavitelů jurt je v Anglii a Francii. Svět jurt je ale malý, takže se všichni známe,“ popisuje první český jurtař své zázemí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zase jinak

Příběh „vyučení“

Alexandra Sprada

začal před sedmi lety, kdy končil studium ekonomie. V posledním ročníku místo obhajoby diplomky vzal batoh a vydal se do světa na zkušenou.

„Začal jsem v Německu a skončil ve Francii,“

vzpomíná pan Sprado. Zpočátku si na živobytí vydělával stejně jako stovky studentů – česal víno a co vydělal, zase utratil na cestách. Jednou zakotvil u výrobce jurt ve francouzském Arles a za stravu a bydlení pomáhal s jejich výrobou. Smysl pobytu, naučit se dobře francouzsky a poznat Provence, se pootočil: po čtyřech měsících měl základy výroby jurt v malíčku a vrátil se domů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].