Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Nová generální ředitelka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč je volba šéfky UNESCO skandálem

V těchto týdnech už se začalo vzpomínat na epochální událost: kolaps totalitního panování ve východní Evropě před dvaceti lety. Na mnoha místech se pořádají oslavy a jsou přednášeny dojímavé projevy, v nichž si gratulujeme, že jsme porazili totalitní systém. Bohužel jsme ho ale také odložili ad acta a paměť zavřeli na zámek. V zemích jako Rusko doslova, jinde ve hlavách funkcionářů a politiků Východu i Západu, jak dokazuje zvolení Bulharky Iriny Bokovové generální ředitelkou UNESCO.

Jen stěží si totiž můžeme myslet, že vlády, které se zasazovaly za její zvolení, nevěděly nic o jejím životě. Její otec, člen politbyra Georgi Bokov, byl šéfredaktorem deníku a stranického orgánu Rabotničesko dělo, nejvyšším propagandistou a sekundantem diktátora Todora Živkova. Po vstupu do Rudé armády v roce 1944 v Rodopských horách pronásledoval opozici a podle svědectví Michaila Sateva, který si jako „politický“ odseděl patnáct let ve vězení, měl účast i na „lidových“ popravách.

Nepodlehnout iluzi
Jeho dcera studovala na Institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, kde se pod dohledem KGB připravovali mladí aparátčíci z celého východního bloku na příští role diplomatů a agentů. Potom ji čekala rychlá kariéra na ministerstvu zahraničních věcí v Sofii i jako velvyslankyně při OSN v New Yorku na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].