Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Africké putování

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Hillary Clintonová se vydala na svou dosud nejdelší cestu v ministerské funkci

Zprávu o tom, jestli Hillary Clintonová minulý týden v Keni ochutnala místní pivo značky „Obama“, agentury nepřinesly. Na své jedenáctidenní cestě sedmi africkými státy však americká ministryně zahraničí šíří africkou politiku značky Obama, která zřejmě mnoha africkým vůdcům příliš chutnat nebude.

„Jen Afričané mohou probudit velký potenciál Afriky,“ vyslal i minulý týden na hospodářsky nejchudší kontinent hlavní poselství své politiky Barack Obama. Obama může i díky svému keňskému původu jako první vrcholný politik otevřeně říkat, že hlavní díl viny na hospodářském zaostávání a chudobě většiny Afriky nesou tamní elity, aniž by ho afričtí politici mohli snadno ocejchovat coby „neokolonialistu“ nebo nesoucitného boháče.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Obama minulý měsíc svá slova o africké svépomoci podpořil i skutkem. Jako první navštívil bohatnoucí Ghanu, kde vloni ve férových volbách těsně prohrála vládnoucí strana, a nikoli zemi svých předků Keňu, jejíž politici proti sobě po předloňských volbách začali štvát své příznivce.

Právě vyzývání k lepšímu vládnutí a zdůrazňování obrovského potenciálu Afriky je i jedním z hlavních cílů cesty Hillary Clintonové, která je zatím nejdelší v její dosavadní ministerské kariéře. Americká administrativa délkou této služební cesty dává najevo, že kromě krizových ohnisek, jako jsou Írán, Afghánistán a vztahy s Ruskem, bude mezi její priority patřit i dlouho opomínaný kontinent. Současně však vysílá i signál, že s větší americkou pomocí mohou – na rozdíl od dosud převládající politiky – počítat v první řadě právě dobře spravované země. V tomto směru Obama navazuje na politiku George W. Bushe, který během své poslední africké cesty navštívil především menší země s rozumnou správou, čímž na ně chtěl upozornit zahraniční investory i turisty.

Clintonová postupně zavítala do zemí, které jsou svým vývojem pestré jako celý kontinent. Po Keni navštívila Jihoafrickou republiku, hospodářský motor kontinentu, který se v důsledku finanční krize poprvé po sedmnácti letech propadl do recese. Na programu cesty je i východ Konga, kde se ministryně zajímá hlavně o znásilňování žen, které zde dosahuje epidemických rozměrů. Dále Clintonová zavítá do ropných mocností Nigérie a Angoly, kde se nejviditelněji projevují rychle stoupající čínské investice v Africe. Na závěr svého putování navštíví Libérii, která se rychle vzpamatovává z občanské války, a ostrov Cape Verde, jeden z afrických vzorů úspěšného rozvoje.

Slova americké administrativy o odpovědnosti Afriky za svůj vývoj se nemusí líbit autoritářským vůdcům, ale o to více značce „Obama“ stále důvěřují řadoví Afričané. Je pro ně symbolem státníka tmavé pleti, který tak ostře kontrastuje s většinou jejich vlastních, po luxusu bažících vládců.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].