58_trendy09_R29_2009_n.jpg
58_trendy09_R29_2009_n.jpg • Autor: Respekt

Lidstvo řeší problémy s výživou i ropou, a přitom ve světových mořích roste tolik řas. Jsou to tuny hmoty, kterou lze podle potřeby proměnit v delikatesu i biopalivo. Není škoda je tam jen tak nechat?

58_trendy09_R29_2009_s.jpg
58_trendy09_R29_2009_s.jpg • Autor: Respekt
Když se chce Japonec v Praze domácky najíst, rozhodně nepůjde do suši baru, neboť ty jsou považovány spíš za parodii na japonskou kuchyni. Raději zajde do restaurace Katsura. Pracuje tu šéfkuchař Hachiro Tsuda, o němž je známo, že hovoří i vaří výhradně japonsky a k západním vlivům zůstává netečný. A má dostatek vodních řas, které jsou jednou ze základních surovin japonské kuchyně. Pan Tsuda používá ve své kuchyni nejméně šest typů a ochotně je ukazuje.

Jako první do misky nasype něco, co vypadá spíš jako černý čaj. Zalije to vodou, zvolna to bobtná, až z toho vznikne cosi jako špenát. Chutná to vlastně trochu podobně, ovšem s pikantní příchutí oceánu. „Může se použít třeba na wakame salát. Dám k tomu salátové listy, dressing, sezamové semínko,“ vysvětluje kuchař. Řasa wakame se přidává také do další známé speciality, polévky miso, a díky tomu si na ni zvykli už i v Evropě a Americe. Zvykání je ale pomalé.

Zatímco Japonci a Korejci mořské řasy milují, Evropané a Američané je dosud celkem důsledně ignorovali. Postupně se to však mění. Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC) je obyvatelstvu doporučuje…

2009_obalka_R29
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2009_obalka_R29
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 48 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1232

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte