Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

S názorem nad hlavou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Poprvé jsem tvořil transparent. Karton z krabice, barvy, štětce a slova. Půl hodiny zábavné práce a je vše hotovo. Právě jiná slova z úst současného předsedy ČSSD byla tím spouštěcím motorem k mému činu. Uvědomil jsem si, že tady už nejde o růžové, modré nebo fialové, ale lhaní, agresi a manipulaci.

V olomouckých ulicích je silný vítr, který mi s transparentem dává zabrat. Na červen je pěkně ledový. Spěchám, abych stihl v 16.00 hlavního protagonistu vystoupení, šéfa sociální Jistoty. Vítr mi přehnul kus kartonu. Chvílemi si připadám jako tanečník, transparent je partnerka a vítr hudba. Mysl mám zcela jasnou, kroky pevné. Blížím se k Hornímu náměstí a pomalu zvedám svůj transparent nad hlavu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sám za sebe

U pojízdné tribuny je už plno. Lidé čtou. Přiblížím se s kartonem do čela, až k tribuně mezi nejoranžovější stoupence, aby byl přečten tím, pro koho je určen. Obsypávají mě fotografové a čtenáři. Usmívám se do objektivů. První slovní napadení.

„Sundej to, ty hajzle, co si myslíš, hňupe, hajzle…!“

křičí mi zhruba 55letý muž do obličeje. Mlčím. Už dlouho mi nikdo s takovou vervou a z takové blízkosti nevynadal. Jsem napjatý, necítím žádnou zlost.

Přicházejí mladí lidé se svými výtvory. Cítím se jistěji. Horní náměstí se ve spodní části skoro zaplnilo. Někdo do mě vráží a snaží se mi vytrhnout transparent z rukou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].