Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Americký zápisník

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Chystaná kompozice vlastnictví velkých amerických automobilek je pozoruhodná. Vláda vymění svoje pohledávky vůči firmám za vlastnické podíly. Odbory budou souhlasit s propouštěním, změnou svých dlouhodobých kontraktů a penzijních plánů – také výměnou za vlastnické podíly. Na věřitele (JP Morgan Chase a Citigroup), kteří ale sami v tuto chvíli inkasují státní pomoc, toho mnoho nezbude. Až se bude vyjednávat o mzdách, budou odboráři sedět na obou koncích jednacího stolu.

Zde tedy ta vlastnická struktura – General Motors bude z poloviny vlastněna státem a 39 procent získají odbory. Pouhých deset procent věřitelé. V případě Chrysleru získají odbory dokonce 55 procent akcií (zbytek připadne na Fiat), takže celá firma se stane jednou velkou odborovou pobočkou. Velmi bych se však zdráhal mluvit o nějakém socialismu. Dohodnuté propouštění je tvrdé a jde do statisíců. A původní vlastníci, kteří firmy řídili špatně, přijdou o všechno. Je ale fakt, že v normálním bankrotu si přijdou na své hlavně věřitelé. A též je pravdou, že odbory, které mají k Demokratické straně blízko, si dokážou vylobbovat státní podporu ekologických a energeticky úsporných aut.

Přeběhlictví není pouze fenomén typický pro českou politiku. Místo chřipky dominuje americkým médiím senátor za stát Pensylvánie Arlen Specter (79 let), který oznámil přestup z řad republikánů k demokratům. Poprvé od dob Jima Cartera budou mít demokraté v Senátu více než 60 hlasů a republikáni ztratí poslední možnost něco ovlivnit. Přicházejí totiž o poslední blokační pojistku: šanci prosadit tzv. filibuster, tedy donekonečna, řečnit, číst, a ochromit tak funkčnost horní komory.

Specterovi bez ohledu na jeho věk jde především o to, aby byl do Senátu znovu zvolen, v republikánských primárkách prý neměl šanci. Prezident Obama, který Spectera ve volbách podpoří, dostal tedy hezký dárek k oslavě sta dní ve funkci. Cesta k prosazování legislativy, kterou si předsevzal, je o poznání volnější než dosud.

Je však pravděpodobné, že marginalizace republikánů dosahuje svého vrcholu. Obama má smůlu. Ekonomická situace se bude dál zhoršovat, patrně přijde inflace a oživení bude podle současných predikcí velmi chabé a slabé. Je dost pravděpodobné, že v podzimních volbách do Kongresu v roce 2010 se demokratům už tak dobře dařit nebude.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2009 pod titulkem Americký zápisník