Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Skrytý souboj o moc

Surgutněftěgaz nečekaně ovládla pětinový podíl v maďarské energetice MOL, dosavadním hlavním spojenci ČEZ a zapřisáhlém odpůrci ruských investic v Evropě. O nové hrozbě jsme hovořili s velvyslancem ČR pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Václav Bartuška - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Václav Bartuška - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Už devět procent akcií státního energetického molochu ČEZ skoupil neznámý investor. Ta zpráva přišla minulý týden jen pár hodin poté, co ruská energetická společnost Surgutněftěgaz nečekaně ovládla pětinový podíl v maďarské energetice MOL, dosavadním hlavním spojenci ČEZ a zapřisáhlém odpůrci ruských investic v Evropě. O nové hrozbě jsme hovořili s velvyslancem ČR pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou.

Co vláda podniká ve věci tajemného kupce akcií ČEZ? Zjišťujete si detaily těch obchodů, spolupracujete s tajnými službami?

Ta věc samozřejmě vládu zajímá. Pracujeme na tom, skutečnost, že je vláda v demisi, na to nemá vliv. Víc ale bohužel nemůžu říct.

Můžete v tuto chvíli vyloučit, že akcie ČEZ skupují Rusové?

Ani banka, která akcie spravuje, možná neví, kdo je skutečným vlastníkem. Podobné obchody se dělají přes řadu prostředníků a nám se nemusí podařit tu síť vůbec rozplést. Vyloučit nemůžeme nic.

Je devět procent akcií ČEZ hodně, nebo málo?

Český stát stále vlastní dvě třetiny, firmu má pod kontrolou. Ale ani těch devět procent není k zahození. Díky nim se třeba už můžete dostat k účetnictví firmy, podrobnostem o jejím chodu, zjistit detaily o jejích strategických plánech. A ty pak ovlivňovat.

V Maďarském MOL koupili Rusové dvacet procent akcií. To také není většina,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].