Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Noviny přinesly zprávu, že v New Yorku zemřela Marta von Bulow, žena, která byla 28 let v kómatu. Sněmovna schválila rozpočet. Ústavní soud rozhodl, že je v Česku legální pěstovat marihuanu. Podle zpřesněných dat Českého statistického úřadu zpomalila tuzemská ekonomika v poslední době více, než se čekalo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Noviny přinesly zprávu, že v New Yorku zemřela Marta von Bulow, žena, která byla 28 let v kómatu. Sněmovna schválila rozpočet. Ústavní soud rozhodl, že je v Česku legální pěstovat marihuanu. Podle zpřesněných dat Českého statistického úřadu zpomalila tuzemská ekonomika v poslední době více, než se čekalo. Ukázalo se, že vrchol ekonomického cyklu máme již dávno za sebou, komentoval to analytik Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. A bude hůř, doplnil ho v novinách známý ekonom a někdejší kandidát na českého prezidenta Jan Švejnar. Do země dorazila krize: tři pětiny zdejších firem ohlásily rozhodnutí ukončit letos dříve výrobu. Mezinárodní ratingová agentura Moody’s snížila hodnocení Česka z „pozitivního“ na „stabilní“. Vědci dospěli k závěru, že Ježíš Kristus se narodil v červenci. Uplynulo 60 let od vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv. Mezinárodní srovnávací průzkum odhalil, že čeští školáci se ve srovnávacích testech propadli do podprůměru; ministerstvo školství poté vydalo zprávu, že je to proto, že nemá dost peněz, aby mohlo zaplatit opravdu kvalitní učitele. Jiný mezinárodní průzkum ve stejné době zjistil, že čeští učitelé patří mezi nejnespokojenější kantory na světě. Na kongresu ODS vyhrál v souboji o funkci stranického lídra Mirek Topolánek nad Pavlem Bémem a prezident Václav Klaus složil funkci čestného předsedy strany. Zástupci členských států EU se dohodli, že tradiční energeticky velmi náročné žárovky opustí nejpozději do roku 2012 unijní trh. Hlavní akce byla ta, kterou jsem původně předvedl v centru Prahy v roce 1977 – snažil jsem se dotknout co největšího počtu lidí, kteří šli proti mně; nemělo to být agresivní, ale trochu nepříjemné, jako invaze do soukromého prostoru, který máme kolem sebe. K fyzickému kontaktu sice dojde, ale skutečný kontakt navázat možné není. Je to jen letmý dotyk, popsal český výtvarník Jiří Kovanda, co jako pozvaný účastník předvedl na jednom z nejprestižnějších uměleckých veletrhů v USA – Art Basel Miami Beach. Astronomové přišli na to, že uprostřed Mléčné dráhy se nachází obrovská černá díra. Jako historicky první česká a v Česku tvořící filmařka získala režisérka Helena Třeštíková Evropskou filmovou cenu za svůj dokumentární snímek René. Vedení Národního parku Šumava otevřelo několik vytápěných srubů, odkud mohou turisté v pohodlí pozorovat, jak před okny chodí ke krmelcům jelení zvěř. Pro nedostatek návštěvníků zavřelo své brány pražské multikino v nákupním centru Novodvorská Plaza.

Volit jednoho předsedu donekonečna pořád, až do smrti? To už tady přece jednou bylo, komentoval slavný oštěpař Jan Železný zprávu, že se pro absenci jakýchkoli dalších kandidátů stane zřejmě už počtvrté za sebou šéfem Českého olympijského výboru Milan Jirásek (72). Švýcarská prokuratura se v souvislosti s podezřením na praní špinavých peněz začala zajímat o privatizaci pražského letiště Ruzyně. Média informovala, že Irsko si zopakuje referendum o Lisabonské smlouvě. Otřesy na realitním trhu zastavily stavbu nových bytů v Praze. Letošní cenu Dětský čin roku dostali Petra Škrabalová (13) za záchranu topícího se člověka, Zdeněk Lerch (14) za nález a vrácení peněženky se sto tisíci korunami a Viet Phuong Nguyen (14) za vzornou několikahodinovou každodenní pomoc rodičům v jejich prodejním stánku. Vyšlo najevo, že vláda dala ze státní kasy miliardu a půl organizátorům mistrovství světa v běhání na lyžích u Liberce v místech, kde skoro není sníh. Využíváme každou chvilku, kdy mrzne, abychom si vyrobili umělý sníh přímo v běžeckém areálu, a kromě toho jsme schopni v případě velké nouze dovézt sníh z parkovišť a volných ploch ve výše položených oblastech, vysvětlil mluvčí organizačního výboru mistrovství Zdeněk Soudný, jak se přípravný tým kolem bývalé lyžařské závodnice Kateřiny Neumannové hodlá s nedostatkem sněhu za peníze daňových poplatníků vypořádat. Deník Mladá fronta Dnes oznámil čtenářům, že Oprah Winfreyová ztloustla tak, že neví, do čeho se obléknout. Deník Právo vypátral a na své titulní straně přinesl informaci, že české ženy přiberou během vánočních svátků v průměru dva až tři kilogramy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2008 pod titulkem Minulý týden