Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vetřelci kolem nás

Na pódiu přednáškového sálu divoce gestikuluje muž v pestrobarevné letní košili. Je to americký ekolog Thomas Stohlgren, jeden z účastníků mezinárodní konference Neobiota, která se koncem září konala na České zemědělské univerzitě v Praze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ohniví mravenci umí zabít i člověka. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ohniví mravenci umí zabít i člověka. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na pódiu přednáškového sálu divoce gestikuluje muž v pestrobarevné letní košili. Je to americký ekolog Thomas Stohlgren, jeden z účastníků mezinárodní konference Neobiota, která se koncem září konala na České zemědělské univerzitě v Praze.

Stohlgren promítá snímek louky plné květů, pohlednici z Národního parku Grand Teton ve Wyomingu, a čte původní text, který snímek doprovází: „Během jara a léta nabývá údolí mnoha překrásných barev.“„Ale proč?“ směje se energií nabitý americký vědec. „Díky rostlinám, jako je bodlák z Evropy, komonice lékařská z Evropy, sveřep z Eurasie. Nemusel jsem k vám jezdit, abych viděl tuhle nádhernou flóru. Přišla za mnou sama!“ Vystihuje tím téma konference, jímž jsou takzvané invazní druhy rostlin a živočichů – tedy organismy, které se šíří po světě a pronikají do oblastí, v nichž nemají co pohledávat.

Idylický obrázek podhorské louky zároveň naznačuje, že pokud jde o rostliny, mění se ve výzkumu invazních druhů důležité paradigma.

Čínský brouk v USA

Před 180 miliony let vytvářely všechny světadíly jeden obrovský superkontinent zvaný Pangea. Šíření organismů tehdy bránilo jen málo překážek. Později se Pangea rozpadla a pronikání druhů do nových oblastí se zkomplikovalo, kolonizace však tenkrát trvala miliony let.

V současnosti lidé svým způsobem Pangeu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].