Často hledáte, jak…
Obálka vydání 42/2008
42/2008 • 12.–19. 10. 2008

2008/42

Kultura

Alois Nebel: Z polských ložnic 4

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Skvělý paskvil

Jan Gregor

Peripetie kolem vzniku filmu Skvělí Ambersonové (1942) by už samy o sobě vydaly na depresivní film o limitech svobody umělce nuceného pracovat v rámci studiového systému.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Táborákové písně přepájené v dílně posttechnologického věku: stylem se stopou přírody i klubového podzemí si získali čtyři američtí neoritualisté pověst vizionářů nové nezávislé scény. Jeden z trumfů podzimní sezony společně uvádějí festivaly Stimul a Sperm.

Rebelka požehnaná příčinou

Jan Gregor

Až s nepochopitelným desetiměsíčním zpožděním po americké premiéře se do kin dostává největší komediální hit loňského roku Juno.

Film pro dospělé

Tereza Brdečková

Sedmé nebe je komorní drama i černá komedie o milostném trojúhelníku obyčejných lidí, penzistů z bývalé NDR.

Strašlivá vojna s Turkem

Jan H. Vitvar

I pro otrlé nátury to bylo poněkud nechutné: Filip Turek návštěvníkům Špálovy galerie promítal realistický záznam, jakým způsobem a v jaké podobě opouští jeho zažívací trakt čokoláda Milka.

Žijme čistě a skromně

Jan H. Vitvar

Bílá je opravdu bílou, i když se po uši zašpiníte od bahna, mastné nádobí hned voní po citronech a ženy jsou nejsvěžejší a nejšťastnější, když mají měsíčky. Tak tohle rozhodně není svět Magdaleny Kalistové (1980), typografky z pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové, jejíž knížka Můj domácí sebezpyt byla loni na škole prohlášena za nejlepší absolventskou práci roku.

Psice, hůl, hřbet…

Tomáš Weiss

Nové básně Hany Fouskové (1947) shrnuté do sbírky Psice padnou jako igelit na hladinu bazénu. Potřebujete se vynořit, nadechnout, ale nejde to.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Vypouklé zrcadlo

Ondřej Nezbeda

Čtenář antologie hispanoamerických povídek Had, který se kouše do ocasu, kterou uspořádala Eva Lukavská, by se měl na cestu do útrob tohoto literárního mezisvěta vyzbrojit... Ale čím vlastně? Snad otevřeností celé své bytosti, protože jen s imaginací ani samotným rozumem si tu nevystačí.

Pro tohle jste se osvobozovali?

Pavel Klusák

Když člověk v Londýně zjistí, že program Pomerančovníku, čili Orange Tree Theatre, v „kulturním přehledu“ Time Out jaksi vůbec není, poněkud znejistí. Najednou se zdá, že skeptickým reakcím na mezinárodní premiéru Havlova Odcházení bude muset být přiznáno něco reálného základu.