Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Šéf ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že spolu se svými stranickými kolegy pochybuje o tom, oč vlastně jde jednotkám NATO v Afghánistánu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Respekt - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

RESPEKT

Pomník pro koně

Nadšenci vojenské historie chtějí připomenout, že války znamenají jatka nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Postaví proto památník věnovaný koním, kteří zahynuli v bitvě tří císařů u Slavkova. Vojáci padlí v jedné z nejkrvavějších bitev devatenáctého století na našem území své pomníky na slavkovských bitevních pláních mají. „Na koně se ale zapomíná. Chceme jim vzdát proto hold,“ řekl Ivan Vystrčil, prezident Středoevropské napoleonské společnosti, která projekt připravuje. Při střetu tří armád u Slavkova zahynulo na pět tisíc koní. Masové nasazení těchto zvířat ve vojenských konfliktech bylo běžné až do půlky dvacátého století.

DESPEKT

ČSSD proti posílení mise v Afghánistánu

Šéf ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že spolu se svými stranickými kolegy pochybuje o tom, oč vlastně jde jednotkám NATO v Afghánistánu. Zdůvodnil tak, proč ČSSD odmítá podpořit zvýšení počtu českých vojáků, kteří v Afghánistánu chrání především experty provádějící rozvojovou pomoc. Jestliže sociální demokraté pochybují o smyslu českého vojenského angažmá v Afghánistánu, mají o něm rozpoutat veřejnou debatu a podat návrh na úplné stažení vojáků ze země. Nechat tam ale v době rostoucí síly teroristů český kontingent bez posil, je projev politické nezodpovědnosti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].