Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Vražda na křtu

V Praze řešili spor přátelé Jiřího Paroubka.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ten Bohumír se nám jednou vymstí, kmotře. (Jiří Paroubek a Václav Kočka starší v Praze, červen 2007) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Ten Bohumír se nám jednou vymstí, kmotře. (Jiří Paroubek a Václav Kočka starší v Praze, červen 2007) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

V Praze řešili spor přátelé Jiřího Paroubka

Pro Jiřího Paroubka to je špatná zpráva a naopak pro někdejšího proslulého policistu Jana Kubiceho to může být smutné zadostiučinění. Konflikt na křtu Paroubkovy knihy, při níž jeden přítel předsedy ČSSD tasil revolver a zavraždil jiného předsedova přítele, opět upozornil na to, že šéf nejsilnější opoziční strany se obklopuje lidmi s podezřelou minulostí a mafiánskými praktikami.

Paroubek se obviněním z vazeb na postavy kriminálního polosvěta dosud bránil s tím, že jde o politicky motivované výmysly lidí z Kubiceho Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Čtvrteční vražda na party ale postavila kariéru šéfa ČSSD do hodně temných souvislostí.

Střelba v Monarchu

Na vyšetřování případu vraždy Václava Kočky juniora podnikatelem Bohumírem Ďuričkem (55) bylo uvaleno policejní embargo, takže v době naší uzávěrky zatím známe jen základní fakta. Ve čtvrtek večer se oba muži sešli v luxusní pražské restauraci Monarch, kam je pozval šéf ČSSD Paroubek. Společně s dalšími hosty se zde zúčastnili křtu Paroubkovy nové knihy. Krátce před půlnocí se oba muži dostali do hádky, při níž Ďuričko vytáhl pistoli a zblízka Kočku třemi ranami zastřelil. Motiv činu je zatím nejasný, ale není vyloučeno, že může souviset s podnikatelskými aktivitami obou mužů.

Vyšetřování vraždy může přinést hodně zajímavých informací o propojení politiky a podsvětí.O ně se ostatně v minulosti opakovaně zajímala policie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už od roku 1995 monitoroval kontakty Václava Kočky staršího i jeho syna. Detektivové přišli na to, že oba jsou spoluvlastníky několika firem spolu s gangstery podezřelými z vražd, pašování drog a obchodu se ženami. Kočkové například podnikali společně se dvěma významnými ruskými mafiány – Andrejem KorpljakovemOlegem Olejnikovem. Ten první zmizel před čtyřmi lety, když měl být zatčen za zorganizování dvojnásobné vraždy. Další společníky do svých současných firem našli Kočkové na Balkáně – a tito jejich partneři a přátelé byli v devadesátých letech zase vyšetřováni za pašování drog a obchod s prostitucí.

„Já s tím nemám nic společného,“ říkal tehdy Kočka a říká to i dnes. A faktem je, že ani on, ani jeho synové nebyli v této souvislosti nikdy obžalováni. Policie také nikdy nezískala důkazy o konkrétním podílu obou Kočků na zločinech, vlastně jen monitorovala jejich styky s lidmi kolem organizovaného zločinu.

To já ne

Kočkové podnikali také s padlým králem předlistopadové pop music Františkem Janečkem. Podle vzpomínek tehdejších obchodníků dováželi spolu textil a zlato z Turecka, ikony z Ruska, parfumerii ze Západu. Jejich spolupráce pokračovala i na pražském výstavišti. František Janeček produkoval muzikály, na jejichž premiérách býval viděn někdejší premiér Stanislav Gross s manželkou, jejich přítelkyně Libuše Barková, podle policejních zdrojů se tam objevoval i  František Mrázek a jednou prý i Tomáš Pitr. A tady se poprvé v blízkosti klanu Kočků objevuje Paroubkovo jméno.

Pražský magistrát totiž pronajal na počátku tisíciletí holešovické výstaviště společnosti Incheba. Stalo se tak v době, kdy byl Jiří Paroubek ekonomickým náměstkem primátora a Václav Kočka starší asistentem ruského majitele Incheby. Co je důležité, pražský magistrát pod vedením ekonoma Paroubka pronajal Inchebě výstaviště na šedesát let a to pro Prahu za neuvěřitelně nevýhodných podmínek.

Zjednodušeně řečeno, Incheba na pronájmu vydělala zásluhou různých nepochopitelných a nevysvětlených úlev zhruba dvě miliardy korun (více článek Paroubek a jeho Kočka, Respekt 24/2006). Paroubek se bránil, že smlouvu na starosti neměl, že to vše zorganizoval jeho stranický kolega (a současně dnes také vnitrostranický oponent) Petr Hulínský, ale v dokumentech o pronájmu je i list, který prokazuje, že celá akce se dala do pohybu s vědomím a na pokyn Jiřího Paroubka.

O Kočkovi starším se nějakou dobu mluvilo, že je Paroubkovým poradcem. Oba to popřeli, ale přátelství nikdy nezapírali. On i jeho zavražděný syn patřili mezi hlavní postavy sociální demokracie na Praze 7.

Smrt ohlašuje pomstu

„Pana Ďurička jsem příliš neznal. Kromě zcela otevřených a víceméně náhodných setkání jsem se s ním v posledních letech nestýkal,“ řekl Paroubek na páteční tiskovce, kde se vyjádřil k vraždě. Jenže skutečnost je trochu jiná.

„Pan premiér je velmi blízký přítel, s Paroubkovými se znám od konce osmdesátých let. Slavíme společně narozeniny, navštěvujeme se o Vánocích,“ tvrdil Bohumír Ďuričko před třemi lety tisku, poté co média zjistila, že Paroubka pozval na svou jachtu v Chorvatsku na letní dovolenou. Zmíněnou větu o přátelství Paroubka a Ďuričky zveřejnila tehdy prakticky všechna média a Jiří Paroubek se proti ní nikdy neohradil. On sám se ke vztahu k Ďuričkovi nikdy moc veřejně nevyjadřoval. Dovolenou na jachtě Paroubek zrušil, v médiích se totiž tehdy objevilo, že Ďuričko byl registrovaný jako spolupracovník StB.

Ďuričko pracoval v sedmdesátých a osmdesátých letech na ministerstvu zahraničí a později byl ekonomickým náměstkem podniku Sportturist. Po pádu komunismu si Ďuričko pronajal od podniku Restaurace a jídelny Praha 1 několik restaurací. Ekonomickým náměstkem podniku byl Jiří Paroubek, jestli je jeho podpis na smlouvách, nevíme, policie má však údajně k dispozici odposlechy, na kterých se Ďuričko chlubí, že právě tato dohoda byla počátkem jejich velkého přátelství.

Paroubek tuto informaci na tiskovce nijak nekomentoval, nedovolil položit žádnou otázku. Mimochodem Ďuričko jako velký fotbalový fanoušek založil před deseti lety společnou firmu s „bossem příbramského podsvětí“ a dalším náruživým fotbalovým sponzorem Jaroslavem Starkou. Jak už víme, Starka velice úzce spolupracoval a podnikal s lidmi jako Mrázek, Krejčíř či Pitr.

Vyšetřování vraždy může přinést hodně důležitých informací. Policie může vlastně poprvé naprosto legálně a kompletně prověřit jak podnikání klanu Kočků, tak pana Ďuričky. Otec Václav Kočka měl k zavražděnému synovi velice blízko, právě junior měl po něm zdědit celé vybudované království klanu. V pražském podsvětí přináší smrt vždy pomstu. Nevíme, jak bude vypadat msta za zastřelení mladého Kočky, ale i ta může poskytnout policistům řadu zajímavých poznatků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].