Často hledáte, jak…
Obálka vydání 41/2008
41/2008 • 4.–11. 10. 2008

2008/41

Česko

Jak ze sebe udělat malý národ

Anneke Hudalla

Nedávno jsem se setkala se svým dlouholetým kamarádem V., který má tu výhodu, že se také strašně zajímá o Česko. Nejen že mluví dobře česky, také sleduje českou politiku..

Strom plný záhad

Jan Brabec

Jablka nejrozmanitějších odrůd sbírá opravdu kdekdo: drobní pěstitelé pro potěchu, jiní si chtějí sběrem „padavek“ pár korun přivydělat. Pro 450 podniků sdružených v Ovocnářské unii ČR potom jablka představují opravdový byznys. Češi patří s roční spotřebou až sedmadvaceti kilogramů na osobu k největším jablečným gurmánům na světě

Geniálně jednoduché

Adam Šůra

Na práci s materiálem „z druhé ruky“ založil celý byznys: obchoduje s použitými papírovými kartony. Kromě slušné obživy se letos dočkal i titulu Byznys Rebel, jímž jsou oceňovány firmy, které „originálním způsobem boří zažitá pravidla“.

Se špiony Moskvy v kuchyni

Jaroslav Spurný, Silvie Lauder

Sto dvacet lidí. Jakým způsobem může tak malá skupina ohrozit bezpečnost této země? Nejde o teroristy, ani mafiány, ani o partu vycvičených zabijáků, přesto zprávy o nich dokázaly zvýšit tep nejvyšším tuzemským politikům a vzbudily zvědavost veřejnosti. Jde totiž o ruské špiony, kteří podle deset dní staré zprávy Bezpečnostní informační služby operují na území Česka.

Krize po našem

Tomáš Sachr, Tomáš Pavlíček

Skupina Bohemia Crystalex Traiding měla problémů celou řadu a posledních pět let ji držely nad vodou úvěry nastřádané do závratné výše čtyř miliard. Už několik měsíců před aktuálními krachy velkých amerických a evropských bank a čerstvými zprávami o šířící se panice klesal v západní Evropě o zdejší výrobky zájem. Svou roli sehrála i známá bolest českých exportérů – silná koruna. Aktuální otřesy ale zapůsobily jako poslední kapka.

Kultura

Alois Nebel: Stroj času

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Pod věčným sluncem

Jan Gregor

Sklony severských národů k depresi se všeobecně přisuzují hlavně působení dlouhých zimních nocí. Norský režisér Erik Skjoldbjaerg ve svém ceněném celovečerním debutu Insomnie (1997) ukázal, že devastující účinky na psychiku může mít i léto za polárním kruhem, kdy slunce takřka nezapadá a jako by se propalovalo hrdinovi, soužícímu se výčitkami svědomí, přímo do mozkových závitů.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Kdo se s kým přátelí na naší mladé výtvarné scéně? Pavlína Morganová nabízí odpověď v podobě přehledné mapy.

Hudba

Pavel Klusák

„Folklor neexistujících národů“ aneb tango, kabaret, cirkus, popsongy, kuchyňský beatbox či freakfolk. Duo vzešlé z hradeckého Divadla Dno svěřilo svůj oficiální debut do rukou berlínskému producentovi.

Mokré sny huhlavého svůdce

Jan Gregor

Jednou z největších režisérských proher je, když ve filmu nezafunguje scéna zamýšlená jako katarzní. V Hřebejkově Nestydovi si v ní vylévá srdce hlavní protagonista Oskar (Jiří Macháček).

Muž, kterému se dalo věřit

Tereza Brdečková

Je symbolické, že Newman, jeden z poválečných symbolů pokrokové a spravedlivé Ameriky, zemřel ve dnech, kdy světem otřásá bankovní krize a bere důvěru v americký sen tolika jeho spoluobčanům.

Rafani plní skepse

Jan H. Vitvar

Každý máme své malé špinavé tajemství. A myslíme si, že na něj nikdy nikdo nepřijde. Rafani ho – na své výstavě ve Špálově galerii – ukryli do podzemí, za labyrint chodeb a zamčené dveře.

Láska k psovi etc.

Marta Ljubková

Už čtvrtým rokem vydává pardubické nakladatelství Theo literární sborník s podivným názvem 7edm, v němž jsou podle nepříliš jasného klíče sebrána prozaická a básnická díla sedmi současných českých autorů.

To nejzajímavější je na povrchu

Ondřej Nezbeda

V eseji Nové obzory Portmann varuje před přílišným zahleděním biologie do fyziologických a chemických pochodů organismu a upozorňuje, že pokud chceme pochopit smysl a účel živých bytostí, nemůžeme pominout projevy jejich přirozeného života.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Nepřekročené tabu

Hana Ulmanová

Řekněme to hned zkraje: napjatě očekávaný román Padající muž Dona DeLilla, který zpracovává události z 11. září 2001, není špatný, ale přesto je spíše zklamáním.

Umělci na vývoz

Jaroslav Formánek

Čeští symfonici, jazzmani, fotografové, spisovatelé, výtvarníci. A taky knedlíky a pivo. Ti všichni se v minulém roce představili v zahraničí díky programům sítě Českých center. O této organizaci většina tuzemců nemá moc tušení, přestože na její chod stát ročně vydává 170 milionů korun.