Často hledáte, jak…
Obálka vydání 40/2008
40/2008 • 27. 9. – 4. 10. 2008

2008/40

Kultura

Alois Nebel: Vybíjená

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Moralisté z periferie

Jan Gregor

Jejich filmy působí jako rána na solar. Přijmout svět, který zobrazují bratři Jean-Pierre a Luc Dardennové, znamená podívat se na realitu kolem sebe bez růžových brýlí. Ukazují krutou a netolerantní džungli městské periferie.

Výtvarné umění

Petr Třešňák

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Černobílá hrůza z neznámého

Tereza Brdečková

Film, který naplnil k prasknutí festivalová představení letošní sezony, teď obráží česká artkina, bez reklamy a bez mediálních ohlasů. Stojí za vidění každému, kdo si potrpí na dekadentní umění anebo prostě na příjemné mrazení s filozofickým podtextem.

Miláčci Číny i Západu

Petr Třešňák

Čínské umění prožívá zlaté časy a k západním sběratelům, kteří jsou ochotní za plátna umělců říše středu platit astronomické sumy, se nyní přidávají i domácí boháči. Mít doma či v kanceláři Zhanga Xiaoganga, Fanga Lijuna nebo Fenga Mengboa se prostě nosí. Právě tyhle tři umělce představuje aktuální pražská výstava.

Novinky

Respekt

Zajímavé knižní novinky

Třináct hodin

Jaroslav Formánek

Román francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua (1957) Mnichovský přízrak o cestě do hlubin osudové mnichovské noci, o jejímž průběhu rozhodly vnitřní úvahy, intriky, rozpolcenost a pokrytectví hlavních politických aktérů, tak začíná konfrontací zvídavého mládí s jediným žijícím pamětníkem této tíživé události.

Pod blobem tma

Magdaléna Platzová

Hra kolem nové budovy Národní knihovny připomíná Havlovo Odcházení: nemá ani jednoho kladného hrdinu. V zatím posledním dějství došlo k odsunu jedné z hlavních postav, Vlastimila Ježka, z postu ředitele Národní knihovny.