Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chtěl bych lidem sáhnout do hlavy

Vojtěch Lavička hlasitě kritizoval návrh Jiřího Čunka roztřídit Romy do třech kategorií – lidé z nejnižší třídy by se podle něj měli přestěhovat do ubytoven s pevným dvaačtyřicetihodinovým režimem a s neustálým dohledem sociálních pracovníků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vojtěch Lavička - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Vojtěch Lavička - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Možná není přímo „romský Martin Luther King“, ale rozhodně patří mezi výrazné mluvčí romské komunity. Ať prosazuje své odvážné názory jako houslista kapely Gipsy.cz nebo jako aktivista, který se například v organizaci Člověk v tísni podílel na založení první sítě terénních pracovníků v sociálních ghettech. Naposledy Vojtěch Lavička hlasitě kritizoval návrh Jiřího Čunka roztřídit Romy do třech kategorií – lidé z nejnižší třídy by se podle něj měli přestěhovat do ubytoven s pevným dvaačtyřicetihodinovým režimem a s neustálým dohledem sociálních pracovníků.

Do jaké kategorie myslíte, že by vás Jiří Čunek podle svého návrhu zařadil?

Já si myslím, že nesplňuju jedničku, protože s mojí současnou přítelkyní žijeme na hromádce, takže nevím, jestli nás Jiří Čunek vůbec považuje za rodinu. Navíc přítelkyně teď nemá práci, já jsem ještě T-mobilu nesplatil měsíční splátku, což znamená, že nejsem bez dluhů. Tipoval bych se na dvojku. Ale pěknou dvojku! Takový celkem bezproblémový, integrovaný Rom.

Zdá se, že vás návrh Jiřího Čunka pobavil.Naopak. Ten návrh je neskutečná hloupost. Jako podmínka zařazení do první kategorie se v něm například klade, že děti musejí chodit do předškolního zařízení. Přitom ani spousta neromských rodin, které jsou sociálně slabší, to nemůžou splnit. Školka není zadarmo, děti tam musejí třeba i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].