Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rusům to osladíme

Nebudou Češi příliš slabí na to, aby dokázali vyjednávat s Ruskem jako rovný s rovným?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rusům to osladíme - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Rusům to osladíme - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Nebudou Češi příliš slabí na to, aby dokázali vyjednávat s Ruskem jako rovný s rovným? Ještě před dvěma dekádami by taková otázka zněla poněkud nejapně, něco jako – budou Češi stavět dost dobré raketoplány na cestu k Marsu? Jenže teď v lednu na tyhle české „raketoplány“ skutečně dojde: zdejší vláda povede agendu Evropské unie a vůbec poprvé zasedneme k jednáním s Ruskem jako opravdu rovný s rovným. Takže ještě jednou: nebudeme na to příliš slabí? Na odpověď čekají bez nadsázky v celé Evropě.

S naší tradicí

Do debaty vedené v poslední době komentátory světových deníků a týdeníků na téma, jestli svět spěje k horšímu nebo lepšímu, by mohli Češi přispět poměrně jednoznačným pohledem. Z bezmocného státu, který v září 1938 nebyl ani připuštěný k jednání, kde hrozivá totalita prosadila odebrání čtvrtiny českého území, jsme se dnes posunuli do pozice země, která teď půl roku povede celou Evropskou unii.

Pokud by si chtěli Češi na tomto úkolu spravit sebevědomí, mají ideální možnost. Předsednictví přichází v době, kdy je třeba řešit ruský odchod z Gruzie a vůbec celý komplikovaný vztah EU s Putinovou administrativou. Dále je tu irské NE ústavní smlouvě, finanční krize nebo urychlení stavby strategického plynovodu ze Střední Asie do Evropy. Přitom bude třeba improvizovat, jednat rychle, mít nápady, nepodléhat pocitu malosti.

Český premiér (zřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].