Často hledáte, jak…
Obálka vydání 39/2008
39/2008 • 20.–27. 9. 2008

2008/39

Česko

Soumrak idolu

Benjamin Bebee

Souhrn zpráv za poslední dny se skládá z obvyklého repertoáru: ruské akce na Kavkaze, stíhání bývalé komunistické soudkyně, skandál ODS, propuštění šéfa Národní knihovny, dokončení smluv ošetřujících pobyt amerických vojáků v Česku a tak dále. Korupce, dějiny a mocenské hry, vlastně je všechno jako obvykle.

Tak zas poslali kulku, paní Müllerová

Tomáš Sachr

Jak vyplývá z policejních zpráv, téměř stoprocentní jistotu úniku a beztrestnosti má i autor současné výhrůžky Topolánkovi. Podle policejních praktiků se tím nemá cenu příliš zabývat, protože vlastně o nic nejde.

Co na mě ví můj mobil

Jaroslav Spurný, Tomáš Pavlíček

Od září se zase zvýšila možnost zdejší policie a tajných služeb nahlížet do soukromí každého člověka.

S uťatou rukou po Čechách

Jan Brabec

Šestého září několik minut po poledni vyrazila záchranka z liberecké Jilemnice do deset kilometrů vzdálené vesničky Dolní Benecko u hranic s Polskem. Šedesátiletý chalupář z Prahy si tam uřízl ruku v předloktí na cirkulárce.

Nemodli se, pracuj

Michal Komárek

Příliv cizinců do českých měst je rychlý a masový. Například v Plzni proslulé úspěšnými průmyslovými zónami dnes pracuje legálně přibližně 17 tisíc zahraničních dělníků. A podle kvalifikovaných odhadů tu žije stejné množství tzv. nelegálů, lidí, kterým z těch či oněch důvodů vypršelo povolení k pobytu, ale vrátit domů se nechtějí. Dohromady tedy pětina obyvatel. Podobná je situace i v dalších průmyslových oblastech.

Kultura

Alois Nebel: Euro

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Léčba Tibetem

Petr Třešňák

Sedm let v Tibetu patří k těm hollywoodským filmům, které s citem pro správnou míru kombinují drama skutečných událostí s instantními dochucovadly zábavního průmyslu. Takový příběh se pro víkendový večer hodí vždycky.

Výtvarné umění

Petr Třešňák

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Oslava úřednického vkusu

Tereza Brdečková

Biedermeier nastoupil po otřesech spojených s Francouzskou revolucí a napoleonskými válkami, kdy se hroutily státy a velké ideje stály statisíce životů. Všichni chtěli klid, a rakouský biedermeier je proto především kulturou těch, kdo nevěří v excesy.

Ani oblečený, ani nahý

Pavel Klusák

Nejpopulárnější z amerických minimalistů Philip Glass, který vloni oslavil sedmdesátiny, se dočkal opožděného dárku: boxu ve tvaru krychle, v němž vychází jeho desetialbová retrospektiva.

Dvojí slzy Putina

Jan Gregor

Rusko za vlády Vladimira Putina je námětem rovnou dvou zářijových distribučních premiér. Nenašli byste dva odlišnější filmy.

Suverénní vyprávění křižáka R.

Viktor Šlajchrt

Nejskvělejší éra velkých rytířských příběhů, jaké dnes známe hlavně z velkofilmů, nastala po polovině 12. století. Tehdy na literární kolbiště téměř současně vstoupili španělský Cid, francouzský Roland i anglický Artuš se svou družinou od kulatého stolu.

Tvrdošíjný a naivní karneval

Jaroslav Formánek

Na první straně čerstvě vydané a v Česku dosud neznámé knihy polského spisovatele a dramatika Witolda Gombrowicze (1904–1969) Naše erotické drama je zajímavě komponovaná černobílá fotografie manželů Gombrowiczových z roku 1968.

Vlastním, tedy jsem svobodný

Marek Švehla

Proč mají Britové pověst nejsvobodnějšího národa na Zemi? A naopak v Rusku svoboda chybí, proč to Rusům – alespoň podle tamní oblíbenosti Vladimira Putina – zřejmě až tak moc nevadí?