Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda na čekané

Je to zajímavý rozpor – v médiích zuří bitva, kde se každou chvíli skloňuje pád vlády, ale uvnitř kabinetu samotného a ve vedení koaličních stran je překvapivý klid.

Je to zajímavý rozpor – v médiích zuří bitva, kde se každou chvíli skloňuje pád vlády, ale uvnitř kabinetu samotného a ve vedení koaličních stran je překvapivý klid. Nejde o to, že by se chystal příval dalších přeběhlíků z řad ČSSD, spíše se jedná o jistý fatalismus. Co tedy vládu čeká?

Úřednický kabinet?

Představitel jedné z koaličních stran to říká jasně: „Máme být nervózní? Ale my jsme nervózní od první vteřiny, co tento kabinet vznikl. Nikdy jsme neměli většinovou vládu, v každé straně je nějaká opozice a sociální demokraté jsou zuřiví jako nikdy. Takže ano, máme problémy, ale my pád této vlády čekáme ode dne, kdy získala důvěru.“

Jediný, kdo zatím nějak ztrácí nervy, je Mirek Topolánek (viz komentář na str. 13). Ministři a vládní politici zatím zůstávají v klidu a čekají na výsledky podzimních voleb do Senátu a krajů. Ty hodně naznačí a svým způsobem rozhodnou o budoucnosti kabinetu.

Občanští demokraté si nepřipouštějí, že by strana nezískala alespoň sedm hejtmanů (dnes jich má dvanáct). Cokoli utrží navíc, bude znamenat úspěch, a kdyby se počet dotkl desítky, Mirka Topolánka by zřejmě v ODS čekalo blahoslavení.

Výrazná prohra ODS by přinesla oslabení pozice Mirka Topolánka a možné hození rukavice od Pavla Béma. Toho se koaliční partneři obávají, zejména zelení, kteří jsou pevně přesvědčení, že za absenci Olgy Zubové při prezidentské volbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].