Často hledáte, jak…
Obálka vydání 43/2008
43/2008 • 19.–26. 10. 2008

2008/43

Kultura

Alois Nebel: Čistý luft

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Fotoreportér časopisu Pestrý týden (1905-1991) se zapojil do vytváření prvorepublikové vizuální idylky: fotografoval optimistické záběry nadšených sportovců, zaměstnanců, lidí z ulice. Většinou bez udání svého autorství pod snímkem, jak tehdy bylo zvykem.

Zprávy zpoza opony

Jan Gregor

Volná série půlhodinových dokumentů se liší od jiných portrétních cyklů České televize. Osobní historie jednotlivých zástupců společenské elity tvoří jen nezbytné informativní pozadí.

Hudba

Pavel Klusák

Akusticky a přece s drivem, poezie s dikcí rockového šansonu.
Koncertní premiéru programu s Beatou Hlavenkovou a Clarinet Factory uvádí festival Struny podzimu.

S Bardemem v posteli

Jan Gregor

Velmi smutný film. S touhle charakteristikou Woodyho Allena, kterou uvedl ke svému poslednímu počinu Vicky Cristina Barcelona, se dá souhlasit.

Ozvěna ruinované Evropy

Pavel Klusák

Ještě pořád trvá konjunktura zájmu o živé koncerty. Potvrzuje to i pražská podzimní sezona s událostmi od světových hvězd (Leonard Cohen) přes nezávislé hrdiny (Animal Collective, Juana Molina, Mogwai) až po vážnou hudbu posledních dekád (nový festival Contempuls).

Novinky

Respekt

Do Prahy blízké budoucnosti zavítá Faust s Mefistofelem a setkají se tu se dvěma mladými lidmi: Davidem a Markétou.

Na počátku byla ona

Magdaléna Platzová

Román Puklina vydala loňská laureátka Nobelovy ceny za literaturu v roce 2006, to jí bylo osmdesát sedm let. Hrouží se v něm do hlubin paměti, která už ale není osobním záznamem života; je pamětí lidského rodu.

V hypermarketu s myšlenkami

Tomáš Weiss

Co si myslet o knize, která má na obálce vtíravou otázku: Přečetli byste si knihu, kdybyste věděli, že je prokletá?

Odmítl před nimi kličkovat

Tereza Brdečková

Na jaře roku 1968 si dali brněnští profesoři Vanýsek a Brod kávu na Kubánském náměstí. Brod se tázal Vanýska, zda chce podepsat manifest za svobodu a demokracii, Vanýsek si text přečetl, a pak napsal autorům, které pasáže by potřebovaly změnit.

Galerie, jakou Česko nevidělo

Jan H. Vitvar

O centru DOX se mluví už několik let a vyvolává velká očekávání. Největší soukromá galerie v České republice, která vzniká bez pomoci státu.