Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Po nákupech

Zimní holínky, které se v těchto dnech začínají prodávat ve vybraných obuvnictvích, jsou vlastně takové gumáky, místy potažené semišem a plyšem

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ošklivé a navíc s plyšem. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ošklivé a navíc s plyšem. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

ZIMNÍ PANTOFLE

Tyhle boty opravdu nejsou hezké. Zimní holínky, které se v těchto dnech začínají prodávat ve vybraných obuvnictvích, jsou vlastně takové gumáky, místy potažené semišem a plyšem. Nabízet se budou v barvách od růžové po černou, dámské i pánské, cena je 2030 korun.

Nejsou sice hezké, jsou ale praktické, lehké, nepromokavé, neklouzavé. A kromě toho, jejich ošklivost je „cool“ ošklivost. Holínky totiž prodává firma Crocs, která si na nevzhlednosti svých bot vysloveně zakládá a jejímž ústředním sloganem je „tak ošklivé, že je musíte mít“. Základní model firmy Crocs jsou dírkované pantofle z lehké hmoty, které se v posledních třech letech rozšířily po světě jako barevná pandemie ne nepodobná černému moru. V internetových hitparádách nevzhledných bot předčily boty Crocs dokonce i páskové zdravotní pantofle Brickenstock (v Česku také nebezpečně rozšířené) a jeden z blogerů napsal, že jsou „tak hnusné, že z toho bolí oči“.

Ovšem oč jsou ošklivější, o to jsou kultovnější. Na internetu i ve světovém tisku jsou o nich tisíce článků – a že prý je nosí Jack NicholsonGeorge Bush. Staly se už součástí i české popkultury, například do nich byli obuti herci Divadla Na zábradlí, a to ve hře Henrika Ibsena, která se odehrává dílem na lodi a dílem v horách, pro což obojí je prý tato univerzální bota vhodná. I když už se zdálo, že o pantoflích již bylo řečeno vše, vždycky se zase něco našlo. Nejdřív Japonsko varovalo své občany, že boty Crocs jsou pro ně nebezpečné, neboť se zachytávají na eskalátorech. Pak je zase začaly zakazovat nemocnice, že prý jejich elektrostatický náboj vyřazuje z provozu přístroje, takže v důsledku vlastně boty vraždí pacienty.

Kult je tedy vybudován, je tu ale jeden problém. Nic se za něj nekoupí. V posledním roce šla cena akcií společnosti Crocs prudce dolů, zisky klesají a na seminářích pro marketingové manažery se uvádí jako odstrašující příklad: je přece tak nerozumné vsadit na jediný produkt, byť by to byl momentálně hit. Právě proto přibrala firma do portfolia také tašky Tagger a rozšířila nabídku bot. Nejprve o prosté gumáky, nyní o gumáky s plyšem. A doufá, že také tyhle věci budou tak ošklivé, že je každý bude chtít mít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].