Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Čistý a opravdový 1988

V době, kdy na dresech sportovců zářila rudá hvězda, se v zaplněné pražské Sportovní hale proháněla za doprovodu punkové hudby na skateboardech parta kluků z celé Evropy ve vytahaných trikách s logy zahraničních firem. Minulý čtvrtek od téhle památné akce uběhlo přesně dvacet let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bez pozérství a komerce. (Euroskate 88) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Bez pozérství a komerce. (Euroskate 88) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Pro spoustu Čechoslováků to byl přelomový rok. A pro komunitu zdejších průkopníků jízdy na prkně to platí dvojnásob. V době, kdy na dresech sportovců zářila rudá hvězda, se v zaplněné pražské Sportovní hale proháněla za doprovodu punkové hudby na skateboardech parta kluků z celé Evropy ve vytahaných trikách s logy zahraničních firem. Minulý čtvrtek od téhle památné akce uběhlo přesně dvacet let. Řeč je o závodě Euroskate 88, který si znalci okamžitě vybaví jako neoficiální mistrovství Evropy v tomto tehdy ještě hodně exotickém sportu.

Za oponou

Při pohledu za výklady skejťáckých butiků, přetékajících značkovým oblečením, se to zdá opravdu daleko. Skateboarding se stal sportem amerických teenagerů už na začátku 60. let. Po pár letech ale tahle zábava, inspirovaná jízdou na surfu, upadla v zapomnění. Jedním z důvodů byla nekvalitní kolečka, která u prvních prken stála u spousty drsných pádů. Zlomil to až začátkem 70. let mladý nedostudovaný technik Frank Nasworthy, kterého do Kalifornie přilákala touha jezdit na surfu.

Zrovna v té době začala hrstka pravověrných skateboardistů známá jako Z-Boys objevovat místní bazény, které zůstaly v důsledku sucha vypuštěné a po jejichž hranách se dalo skvěle jezdit. Nasworthy přivezl do slunné země i 10 párů měkkých polyuretanových koleček z bruslí. Změna se chytla a Frank v roce 1972 zakládá firmu na výrobu koleček…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].