Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Do Prahy blízké budoucnosti zavítá Faust s Mefistofelem a setkají se tu se dvěma mladými lidmi: Davidem a Markétou.

JAN BAŽANT: FAUSTOVY DĚTI

Pistorius a Olšanská, 222 stran

Do Prahy blízké budoucnosti zavítá Faust s Mefistofelem a setkají se tu se dvěma mladými lidmi: Davidem a Markétou. Faust se domnívá, že jsou jeho dětmi, a vžívá se do otcovské role, zatímco ďábel naplňuje město podivnými úkazy: na Starém Městě se líhnou malí draci, ve Vltavě plavou pirani, Žižkův kůň z Vítkova kamsi odcválá. Ulice se rozpojují, chodníky propadají. Praha se ocitá na okraji katastrofy a jediní, kdo ji mohou zachránit, jsou David s Markétou.

YAO-ŤING WANG: ČÍNSKÉ MALÍŘSTVÍ. PRŮVODCE FILOSOFIÍ, TECHNIKOU A HISTORIÍ

Přeložila Marcela Pejčochová, Knižní klub, 207 stran

Kniha seznamuje s historií, filozofií a technikami čínské tušové malby. Jedná se o první publikaci v českém jazyce, která tuto problematiku komplexně pojednává. Autor je dlouholetý vědecký pracovník Národního palácového muzea v Tchaj-peji a vychází tak při svých úvahách z podrobné znalosti jedné z nejvýznamnějších kolekcí čínského malířství a kaligrafie na světě. Výklad je doprovázen bohatým výběrem ilustrací.

KAREL B. MÜLLER: EVROPA A OBČANSKÁ SPOLEČNOST. PROJEKT EVROPSKÉ IDENTITY

Sociologické nakladatelství, 233 stran

Vzniká v Evropě „evropská občanská společnost“? Vzniká evropská veřejnost? Vzniká evropský démos? Vzniká evropská veřejná sféra, nebo spíše pluralita evropských veřejností? Jaké jsou předpoklady a možnosti formování evropské veřejné sféry? Jak rozvíjet koncepty evropské veřejnosti a identity?

Karel B. Müller zkoumá schopnosti a předpoklady Evropy a jejích institucí pro vytvoření sociální soudržnosti, veřejné sféry či specificky evropské identity. Pokud se něco takového jako identita dá vůbec vytvořit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].