Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Vzácné zvíře

V chování vrchnosti vidí někteří lidé rafinované několikapatrové kombinace, jiní věří, že mají naopak prostou, nesofistikovanou povahu. Podle toho, jaký zvolíme přístup, můžeme různě vnímat i žert.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Anton Orech - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Anton Orech - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Anton Orech

1972) je ruský novinář. Žije v Moskvě. Píše pro nezávislý internetový denník Ježednevnyj žurnal www.ej.ru.

V chování vrchnosti vidí někteří lidé rafinované několikapatrové kombinace, jiní věří, že mají naopak prostou, nesofistikovanou povahu. Podle toho, jaký zvolíme přístup, můžeme různě vnímat i žert.

V televizních zprávách zabrala ta milá epizoda necelou minutu. Putin má narozeniny. Putin dostal dárek. Přijeli novináři a dárek uviděli. Opravdu milý. Malinké tygřátko. Děvčátko! Ussurijský druh. Není známo, kdo Putinovi to vzácné zvíře daroval, ale samozřejmě je to dárek v byzantském stylu.

Přívrženci vážného přístupu k vrchnosti vidí ještě i v aktu darování tygra podtext, druhé dno a význam mezi řádky. Ten význam spočívá v tom, že zatímco se zemí to jde z kopce, burzy jsou zavírány, tisíce lidí doslova v těchto okamžicích přicházejí o práci a vyhlídky jsou otevřeně nejasné, Putin je klidný. Natolik, že nejenže prostě oslavuje narozeniny (což není žádný zločin), ale svolává tisk, aby se podíval na tygra. Tudíž: je všechno pod takovou kontrolou, tak stabilní, že můžeme ukazovat tygřátko, nerozptylovat se ani na chvíli hloupostmi kolem akcií a indexů.

Tygříka můžeme vlastně vnímat jako součást ostatních uklidňujících opatření typu několikamiliardové sumy na záchranu Islandu před krachem (!). Jaképak problémy …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].