Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Přímá, přesná, chladná

Přímočará, nezatížená dlouhým pobytem v politice, bez korupčních afér. Tak může znít základní charakteristika Cipi Livniové, druhé ženy, která třicet čtyři let po Goldě sahá po premiérské funkci v Izraeli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pochopila a vyvodila pro sebe radikální závěry. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Pochopila a vyvodila pro sebe radikální závěry. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Přímočará, nezatížená dlouhým pobytem v politice, bez korupčních afér. Tak může znít základní charakteristika Cipi Livniové, druhé ženy, která třicet čtyři let po Goldě sahá po premiérské funkci v Izraeli. V tyto dny jedná o koalici. Pokud ji sestaví, čeká ji ještě těžší práce. Pokročit dál v jednáních o palestinském státě a přitom nesnížit bezpečnost Izraele. Příchod Livniové vyvolává v tomto směru naději.

Chladná a přesná

Prvním krokem Livniové směrem k premiérské funkci bylo její vítězství v primárkách strany Kadima. Proti Livniové stál bývalý generál Šaul Mofaz, který se stylizoval do role tvrdého muže pro nebezpečné časy, s touto taktikou však těsně neuspěl. Zastánci Livniové mohli argumentovat její špionážní minulostí, která se stala atraktivním soustem i pro zahraniční novináře. Známo je však jen to, že Livniová jako mladá dívka asi dva roky žila v Paříži, kde obývala konspirační byt izraelské rozvědky. V zemi, kde je bezpečnost na prvním místě, je však i taková zmínka v životopise Livniové k dobru.

Po své pařížské anabázi vystudovala práva a stala se úspěšnou právničkou. To má vliv i na její politický styl. Podle kolegů je při jednáních trochu chladná až arogantní, ale přímá a přesná v tom, co chce říci.

Livniová není v politice nijak dlouho, poslankyní se stala teprve před devíti lety, přitom není ani nezkušená, neboť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].