Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Ve Vídni byl pochován Karel Ludvík Habsburský, syn posledního rakousko-uherského císaře. Začaly zápisy prvňáčků. Do Evropy dorazila americká finanční krize. Nikdo se jí nevyhne. Zasaženy budou i ekonomiky střední Evropy, citovaly Hospodářské noviny slova expertů Evropské banky pro obnovu a rozvoj, vyvracející názor odborníků z tuzemska, že „nám se nemůže nic stát“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ve Vídni byl pochován Karel Ludvík Habsburský, syn posledního rakousko-uherského císaře. Začaly zápisy prvňáčků. Do Evropy dorazila americká finanční krize. Nikdo se jí nevyhne. Zasaženy budou i ekonomiky střední Evropy, citovaly Hospodářské noviny slova expertů Evropské banky pro obnovu a rozvoj, vyvracející názor odborníků z tuzemska, že „nám se nemůže nic stát“. České akcie spadly o desítky procent. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo boj igelitovým taškám. Porouchaný horkovod odstavil na půl dne Litvínov od teplé vody. Z Norska do Prahy přivezla policie uprchlou Barboru Škrlovou, dívku z proslulé „kuřimské kauzy“ týrání dětí, která už rok bez výsledku zaměstnává českou policii a média. Vyšlo najevo, že Američany nedávno koupený výrobce počítačových her z Brna se jmenuje Illusion Softworks, a nikoli Illusion Network, jak se dosud v Respektu psalo a myslelo. Počet zdejších podnikatelů stoupl na 918 tisíc. Na své cestě Českem navštívil prezidentský kandidát Jan Švejnar moravskou metropoli Brno. Proč, vždyť je to jen normální muž z ulice – to bychom, když to trochu přeženu, mohli příště pozvat třeba bin Ládina, odpověděl brněnský zastupitel Petr Paulczynski (ODS) na otázku novinářů, zda souhlasí s tím, aby byl Švejnar pozván k návštěvě tamního magistrátu.

Kdo volí Švejnara, je impotent, zatelefonoval českým novinám bývalý premiér a zapřisáhlý „lovec impotentů“ Miloš Zeman. Lidovečtí poslanci poté oznámili, že v prezidentském souboji nepodpoří Švejnara, ale Václava Klause. Statistika odhalila, že lidé tráví méně času před televizí. 150 tisíc korun pokuty dostal v rámci mimosoudního vyrovnání mladý muž z jihočeské Kaplice, který loni v kině pořídil kamerou nelegální nahrávku filmu Simpsonovi a dal ji pak k volnému stažení na internet. Nicole Vaidišová postoupila jako jediná česká tenistka do dalších kol Australian Open. Agentury přinesly zprávu, že na Novém Zélandu zemřel tamní rodák sir Edmund Hillary, jeden z dvojice mužů, která v roce 1953 jako první vylezla na vrchol nejvyšší hory světa Ču-mu-lang-my. Tým novinářů BBC v přestrojení za pracovníky charity vyvolal celoevropský úděs a znechucení, když tajně pronikl do osmi českých ústavů pro handicapované děti a skrytou kamerou natočil, jak v nich personál zamyká chovance do zákonem zakázaných klecí a nechává je v nich žít jako zvířata v zoo. To nejsou klece, ale postele s postranicemi, komentoval v Lidových novinách jeden tuzemský úředník záběry BBC na dítě stočené do klubíčka v kleci z ocelových prutů; české ministerstvo sociálních věcí nicméně připustilo, že objev britských novinářů „nechá prošetřit“. Investiční společnost Arca koupila škrobárny Natura. Premiér Mirek Topolánek se rozhodl zrušit státem dotované stravenky a ekonomové varovali, že tím vyvolá bouři. Po letech vyčerpávajícího a zapáleného výzkumu dospěli vědci k šokujícímu a zcela nečekanému objevu: motýl monarcha stěhovavý (Danaus plexipus) se podle nich při své cestě z Kanady do zimovišť v Mexiku řídí podle Slunce. Výzkum ale nekončí. Teď je potřeba zjistit, kde má motýl svůj sluneční kompas uložen, komentoval dosažený úspěch jeden z členů objevitelského týmu, entomolog Ivo Šauman z Biologického centra v Českých Budějovicích. Zvýšením platů skončil devítiměsíční zápas o mzdy mezi Českými aeroliniemi a jejich piloty. V Las Vegas se oženil Karel Gott. Noviny přinesly zprávu, že policie v komunistické Číně, vzorném pořadateli příštích olympijských her, umlátila muže, který se pokoušel nafotit na mobilní telefon, jak speciální policejní jednotka bije vesničany protestující proti vládnímu záměru udělat jim hned těsně vedle domů smetiště. Do Česka zamířila další obří továrna na auta. Ministr zemědělství Petr Gandalovič slíbil českým sedlákům, že jejich pole získají na ceně. Astronomové objevili, že k Mléčné dráze míří obrovský vodíkový mrak. Jeho srážka s naší galaxií za 20 až 40 milionů let vyvolá exploze, které zrodí miliony nových hvězd, napsala s odvoláním na hvězdářské kruhy BBC. V brněnském Semilase se soutěžilo o titul dětského mistra republiky v hip hopu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].