Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Specialisté z Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně představili unikátní snímky zatmění Slunce, které pořídili při expedicích v Rusku a Mongolsku. Pošta oznámila, že do konce roku chce zrušit na 180 poboček v menších obcích. Zemřel herec Michal Dočolomanský.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Specialisté z Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně představili unikátní snímky zatmění Slunce, které pořídili při expedicích v Rusku a Mongolsku. Pošta oznámila, že do konce roku chce zrušit na 180 poboček v menších obcích. Zemřel herec Michal Dočolomanský. Podle průzkumu pro UNICEF se třiašedesát procent českých dětí cítí šťastně. Prezident Klaus se tak stal v hejnu většiny kolegů bílou vránou, která se pokouší najít ukotvení politiky v hledání pravdy, napsal v Lidových novinách publicista Pavel Máša o prezidentově postoji ke konfliktu v Gruzii. Média informovala, že Rusko uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. Zástupci vlády jednali na Hradě s prezidentem Klausem o českém postoji ke konfliktu v Gruzii, ale ke sladění názorů nedošlo. Platy v České republice narostly oproti loňskému roku o osm procent, ale inflace činila procent sedm, takže se ve skutečnosti zvýšily jen o procento, což je nejméně za posledních deset let. Sociální demokraté v Praze 5 se snaží odvolat ze všech funkcí tamního svého zastupitele Věnka Fořta, protože se nedávno pokusil silně podnapilý okrást paní v tramvaji. Jen od loňského listopadu, kdy byla zrušena vízová povinnost s Kanadou, požádalo v této zemi na 470 Čechů o azyl. Karel Schwarzenberg se znovu oženil. Doteď jsem nerozdýchal deváté místo Štěpánky Hilgertové a devětadvacáté pětibojaře Davida Svobody, postěžoval si Lidovým novinám představitel armádního sportovního centra Dukla Petr Lakomý; podobně se vyjádřil premiér Topolánek, kterému se nelíbí, že do sportu jde tolik peněz a medailí je tak málo. V Žatci proběhlo mistrovství světa záchranářských psů. ČSSD rozhodla, že Miroslav Šlouf porušil stranické stanovy, když před prezidentskými volbami agitoval za Václava Klause, ale ze strany ho nevyloučí. Alchymista ukončil plzeňský festival Na ulici. Obyvatelé Žižkova Pole žádají vykácení stoleté aleje, aby se mohla rozšířit silnice do Přibyslavi. Obvodní soud pro Prahu 3 osvobodil syna ministra průmyslu Martina Římana z podezření z pokusu o těžké ublížení na zdraví, podle soudu a svědků se mladík jen bránil. Majitelé kempů si stěžují na odliv českých turistů. Sen se stává skutečností a Led Zeppelin pracují na nové desce. Ministerstvo školství chce lákat muže do učitelských sborů. Skončila olympiáda v Pekingu.

Návrh Jiřího Havla je podle názoru vedení ČSSD v rozporu se základními ideály a programovými dokumenty strany, prohlásil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek poté, co si přečetl, že stínový ministr školství za jeho stranu navrhuje, aby studenti, kteří překročí povolenou délku studia, platili poplatek. Nejnavštěvovanějším místem v Česku zůstává Pražský hrad. Mobilní operátoři oznámili, že sníží cenu roamingového volání ze zemí Evropské unie do Česka o 3,50, tedy na přibližně 13 korun. Sedmapadesát psů otrávila v obci Štarnova na Olomoucku paní Zdenka Grohmanová, protože ji k tomu prý vyzval místostarosta Stanislav Nykl, sedmadvacet psů již zahynulo, zbývající se trápí. Vznik motokrosového centra v CHKO České středohoří podpořil zdejší senátor Alexandr Vondra. Starostové středočeských obcí zahájili petici proti zrušení Masarykova nádraží v hlavním městě. Státní zastupitelství rozhodlo, že ministr zahraničí Schwarzenberg se nedopustil vlastizrady, když podepsal smlouvu o umístění amerického radaru na českém území. Nenávist, emoce a podjatost zaslepují a znemožňují správné a pravdivé chápání věcí, napsal na svých webových stránkách kardinál Miloslav Vlk k oddalování církevních restitucí. Neznámý žhář založil oheň na Hlavním nádraží v Praze. Nejvyšší soud vydal průlomové rozhodnutí, když konstatoval, že za zabití chodce nese vinu motorkář, i když muž vstoupil na přechod neopatrně – podle soudců mají být řidiči před přechody automaticky opatrnější. Bývalý velitel české armády Pavel Štefka, jenž nesl odpovědnost za korupci, která se mezi jeho podřízenými rozšířila, a jehož odmítlo ministerstvo zahraničí vyslat na velvyslaneckou misi, se stal poradcem na úřadu vlády.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].