Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Kalíšek pro emancipované

První světová válka přinesla americkým ženám ještě jedno malé praktické vítězství. Ze savé celulózy, kterou se obvazovali ranění, se začaly v roce 1921 vyrábět první „kotexky“, menstruační vložky na jedno použití značky Kotex.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kalíšek pro svobodné ženy. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Kalíšek pro svobodné ženy. - Autor: EGP • Autor: Respekt

První světová válka přinesla americkým ženám ještě jedno malé praktické vítězství. Ze savé celulózy, kterou se obvazovali ranění, se začaly v roce 1921 vyrábět první „kotexky“, menstruační vložky na jedno použití značky Kotex.

Herečka Leona Chalmersová s nimi však zcela spokojená nebyla: „Ničí mé sebevědomí právě když ho nejvíce potřebuji,“ napsala. Na konci 30. let přišla proto na jinou vymoženost. Zkonstruovala gumový kalíšek, který se vkládal do pochvy. Jeho nástup však zarazil válečný nedostatek kaučuku, stejně jako přetrvávající přesvědčení, že by se žena neměla dotýkat své vaginy.

Tolik historická vsuvka, nebo snad spíš vložka, z internetového Muzea menstruace (www.mum.org). Celulóza tedy zvítězila nad necudnými dotyky, ale jenom dočasně. Na konci osmdesátých let se totiž ženy začaly dívat se stále větším znepokojením na odpadkové koše a došlo jim, že vlastně nechtějí nést odpovědnost za tuny celulózy, hektolitry chlóru na jejich bělení, na chemické absorbenty, lepidla a deodoranty, o kterých jim tvrdili, že jsou ještě svěžejší a ještě bezpečnější. Takže znovu přišel na řadu kalíšek podle patentu zapomenuté Američanky, jen vylepšený, protože ze silikonu.

Nejen že se po použití nevyhazuje, ale vydrží i několik let. Dlouhodobě osvědčený je model z Velké Británie jménem Mooncup, pod značkou Ladycup (www.ladycup.cz) se vyrábí už také v Česku a oba typy lze koupit za necelých 600 korun na www.kalisky.cz a v dalších internetových i kamenných obchodech. Je pohodlný, hygienický, nepřibarvený, nearomatizovaný, vhodný pro sport i koupání. Má i další výhody a každopádně dále osvobozuje prožívání menstruace, což se však nehodí příliš rozebírat, neboť měsíční krvácení je i při vší svobodomyslnosti dneška tabuizované téma. Nic proti těm pár zbývajícím tabu, raději tedy ještě trocha historie. Klasička feminismu Germaine Greerová celou tu záležitost vidí takto: „Považujete-li se za emancipovanou, zkuste ochutnat svou menstruační krev. Pokud se vám z této představy dělá mdlo, má milá, máte k osvobození ještě hodně daleko!“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2008 pod titulkem Kalíšek pro emancipované