Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Neumím si vysvětlit naše vládnutí

Občanští demokraté zažívají největší vnitřní spory za posledních deset let. Vlastimil Tlustý vypověděl loajalitu Mirku Topolánkovi a stále častěji hlasuje proti vládě ODS. Soud vynesl dlouho očekávaný rozsudek nasvědčující tomu, že představitelé vlády omezovali výkon spravedlnosti ve prospěch svých mocenských zájmů. Jak tedy vidí situaci členové ODS, kteří stojí stranou konfliktu?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Miroslava Němcová - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Miroslava Němcová - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Občanští demokraté zažívají největší vnitřní spory za posledních deset let. Vlastimil Tlustý vypověděl loajalitu Mirku Topolánkovi a stále častěji hlasuje proti vládě ODS. Soud vynesl dlouho očekávaný rozsudek nasvědčující tomu, že představitelé vlády omezovali výkon spravedlnosti ve prospěch svých mocenských zájmů. Jak tedy vidí situaci členové ODS, kteří stojí stranou konfliktu?

Je současná situace vážný problém, nebo přechodná krize?

Vidím to jako vážný problém. V tom ohledu, že Vlastimil Tlustý zašel svými postoji tak daleko, že není cesta zpět. A tou cestou zpět myslím opětovné porozumění s předsedou ODS a přijetí programu vládní koalice.

Kde se stala chyba? Byl ten spor vyhrocen od začátku, či bobtnal?

Jak já to pozoruji, tak počátek je v době, kdy jsme byli ještě v opozici a kdy se ukazovalo zřetelně, že Tlustý má výraznou ambici zasahovat více do dění v ODS. Předsedou strany byl sice zvolen Topolánek, ale neseděl ve sněmovně, protože byl senátor. A Tlustý si coby předseda poslaneckého klubu zvykl na to, že tu může lehce prosazovat svoji moc. Topolánek se to snažil řešit a v té době nastala mezi nimi disharmonie. Další moment pak přišel při pádu první Topolánkovy vlády. Tlustý ztratil post ministra financí, a tady vidím spíše tu osobní rovinu, na které mají podíl oba, první nešťastné Topolánkovo vyjádření, že Tlustý neobstál ani politicky, ani odborně, ani lidsky, což se těžko dá jen tak přejít.

Ze strany Tlustého pak přišla podle mě neadekvátní reakce – a vypukla otevřená válka. Jsem vnější pozorovatel a nemám vůbec ponětí, jaké byly pokusy z jedné a druhé strany ji zastavit, ani se mi nechce se jich chodit ptát. Jsou tu nějaké pokusy najít shodu, ale mám pocit, že pan Tlustý už na nic neslyší.

Neochromí to chod vlády? Vždyť teď nevíte, co Tlustý ještě podpoří a co už ne. Nemluvě o rebelech v dalších stranách.

Zatím netušíme, jak daleko to jde. Mám obrovský problém, že se prohospodařuje to, o co ODS usilovala. My jsme přece měli obrovské výhrady k tomu, jak vládla ČSSD, a to co do stylu, formy, a zejména do obsahu vládnutí. Neumím si vysvětlit, že se po dvou letech ocitáme v krizi, kdy nejsme schopni pokračovat.

Kde je ten hraniční bod, kdy už se vládnutí tohoto kabinetu nevyplatí?

Pokud nebude vláda schopná něco prosazovat – a v takovém bodě zatím nejsme. Samozřejmě není dobré držet vládu za každou cenu při životě. Nicméně moje vidění politické reality je takové, že cokoli je lepší než vládnutí Paroubka, s metodami, které uplatňoval v minulosti, které zasahovaly do policie, organizovaného zločinu. Pro mě je lepší udělat nějaké dohody, kompromisy uvnitř současné koalice než umožnit návrat Jiřího Paroubka.

Dnes, kdy spolu mluvíme, jsme dostali překvapivou zprávu od soudu, kde se probírala kauza Benešová v. Vesecká a spol. Dozvěděli jsme se, že do kauzy Čunek zasahovali lidé zvnějšku a že čelní představitelé justice včetně nejvyšší státní zástupkyně Vesecké překročili své pravomoci. Jak podle vás vrátit důvěru v justici?

Já vidím problém v kauze Čunek od začátku. Svým postupem diskreditoval v prvé řadě sebe, v druhé řadě svou politickou stranu, v třetí řadě koalici. Ale ono se to většinou v politickém životě obrátí, takže nejvíce zdiskreditoval právě vládní koalici a jejího premiéra. Což já mu samozřejmě nemůžu tolerovat a nemůžu mu to příliš odpustit. Tam já vidím primární chybu, která se stala. O stavu justice, podle mého názoru, výrok soudu vypovídá, že je tam válka.

To není válka v justici. Tak jednoduché to není. Jde přece o nepřiměřené zasahování do vyšetřování kauzy Čunek jednou částí justice.

Já vám řeknu, proč jsem to nazvala válkou. Protože to podle mého názoru válka je. Na jedné straně stojí Vesecká a spol., na druhé straně stojí Benešová a spol. Obě skupiny jsou představitelé justice a jedni tvrdí A, druzí tvrdí Z. Neříkejte mi, že v tomhle čase se nejedná o válku mezi státními zástupci a o hádku v justici. Podle mého názoru ano. V té první odpovědi jsem neříkala, kdo je blíže pravdě a kdo není. Já tvrdím, že je zde válka v justici, a tvrdím, že na ní má podíl i samotná Marie Benešová, která byla dlouhodobě nejvyšší státní zástupkyní, která měla za úkol tu justici posunout někam jinam.

Pro politiky je snazší říct, že jde o spor dvou křídel, protože to pak nemusejí řešit. Byla byste pro to, aby byla paní Vesecká odvolaná?

Já nevím. Nevím.

Když vám soudce řekne, že zasahovala a ovlivňovala vyšetřování, co může být horšího?

Tohle je vážný důvod. Já jsem nesledovala všechno, co souviselo s vyšetřováním, takže ne úplně každé slovo pana soudce Cepla jsem zaznamenala, ne každé jeho východisko. Jak se mi nelíbí postup paní Benešové, tak se mi nezdá ani ten paní Vesecké. Já se za ni tedy postavit nemohu, ale nevím, jestli je to na odvolání. Nechci odpovídat alibisticky, ale já v jejím fungování problémy vidím.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2008 pod titulkem Neumím si vysvětlit naše vládnutí