Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nová tvář hladu

Jakkoliv je potravinová hrozba roku 2008 závažná, je pouze projevem rozsáhlejšího problému. Prudký vzrůst cen potravin ukončil třicetileté období, kdy bylo jídlo laciné, zemědělství se v bohatých zemích dotovalo a mezinárodní trhy s potravinami byly značně pokřivené. Zemědělci jednoho dne na vyšší ceny nepochybně zareagují vyšší produkcí a nastolí se opětovná rovnováha.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rýžová pole dnes mnohým připomínají spíše zlatá pole. Minimálně svou cenou na trhu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Rýžová pole dnes mnohým připomínají spíše zlatá pole. Minimálně svou cenou na trhu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Samake Bakary prodává rýži v dřevěných nádobách na tržišti v Abobote na severním předměstí Abidžanu na Pobřeží slonoviny. Ukazuje na mísu zlomkové thajské rýže, která jde při ceně 400 CFA franků (zhruba 1 dolar) za kilogram nejvíc na odbyt. Když šly obchody dobře, dokázal jí dřív prodat i 150 kilogramů za den. Teď může mluvit o štěstí, když prodá polovinu. „Lidé se zeptají na cenu a jdou dál, nic si nekoupí,“ stěžuje si. Počátkem dubna zašli tak daleko, že se začali bouřit: dva dny násilností přesvědčily vládu, aby odložila plánované volby.

„Pro světové zemědělství nastalo nové, neudržitelné a politicky riskantní období,“ tvrdí Joachim von Braun, šéf Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky (International Food Policy Research Institute, IFPRI) ve Washingtonu, DC. Důkazem jsou nepokoje kvůli potravinám v zemích podél rovníku. Na Haiti demonstranti provolávající heslo „Máme hlad“ přinutili k rezignaci předsedu vlády; 24 lidí bylo zabito při nepokojích v Kamerunu; egyptský prezident povolal k výrobě chleba armádu; na Filipínách se hromadění zásob rýže trestá doživotím. „Situace je výbušná a ohrožuje politickou stabilitu,“ strachuje se prezident obchodní komory Pobřeží slonoviny Jean-Louis Billon.

V loňském roce vzrostla cena pšenice o 77 procent a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].