Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Bolení hlavy po prohýřené noci

Poslední čísla největší ekonomiky světa poukazují na to, že se Amerika v polovině ledna propadla do deprese.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Tomáš Sedláček

(1977) je jedním z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic review). Po studiích působil jako ekonomický poradce prezidenta Havla (2001–2003) a odborný poradce ministra financí (2004–2006); posléze se stal hlavním makroekonomickým analytikem ČSOB.

Poslední čísla největší ekonomiky světa poukazují na to, že se Amerika v polovině ledna propadla do deprese. Čekáme, že v záporných číslech setrvá první polovinu roku. Jsou i první konkrétní oběti: britská banka Northern Rock byla znárodněna (ano, v konzervativní Británii) a americká Bear Stearns krizově (pro)dána za velice výhodných podmínek konkurentovi JP Morgan Chase, a to za asistence (neřkuli taktovky) americké centrální banky.

Je ironií osudu, že se to stalo ve dvou zemích proslulých konzervativní tradicí malých zásahů státu, dodržování fair play a drsnějších tržních podmínek, než jsme zvyklí jinde. Zdá se, že je v národním zájmu i u těchto titánů tržní ekonomiky si občas vypomoci státem a nenechat hráče tvrdě zaplatit za hříchy. Kdyby totiž stát nechal Northern Rock či JP Morgan za chyby (oprávněně) zbankrotovat, znamenalo by to katastrofu pro celý bankovní systém a veřejnost. Jako by pravidlo, že každý si nese dopady svých rozhodnutí, platilo jen na ty menší případy. Když teče do bot, stát se zapojí, ačkoli tím vysílá signál k nezodpovědnosti: podniku, riskuj si,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].