Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Devátý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nabídne 123 snímků ze čtyřiatřiceti zemí, většina z nich bude postupně k vidění i v dalších českých městech: Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích, Ostravě či Táboře.

Fotografie: Fotografie Jenny Matthewsové. • Autor: Respekt
Fotografie: Fotografie Jenny Matthewsové. • Autor: Respekt

Jeden svět, Praha, 28. 2.–8. 3.

Devátý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech nabídne 123 snímků ze čtyřiatřiceti zemí, většina z nich bude postupně k vidění i v dalších českých městech: Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích, Ostravě či Táboře. Přehlídka by se měla tentokrát nést v poněkud optimističtějším duchu, než tomu dříve bývalo zvykem. A neměly by se o to postarat jen bloky vtipných sociálních reklam, které budou pouštěny před filmy.

Festival totiž podle svého ředitele Igora Blaževiče ukáže především příběhy lidí, kteří se snaží kvalitně žít (a mnohdy tak opravdu žijí) i v podmínkách, které masová média vykreslují jako pro život zcela nevhodné. Jako třeba Marcela, hrdinka stejnojmenného dokumentárního snímku Heleny Třeštíkové, který si na přehlídce odbude premiéru. Součástí festivalu je i výstava Ženy v ohrožení v Langhans Galerii Praha, na níž jsou přístupné například fotografie Jenny Matthewsové z oblastí současných válečných konfliktů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2007 pod titulkem Kulturní tip