Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lékař národního sebevědomí

„Hvězda Topolánkovy vlády“ a „nová tvář ODS“ – vítala ho média. Pochvalně se k sázce na jeho jméno vyjadřovali i jinak tvrdí kritici občanských demokratů.

Fotografie: Nehonit si triko a nebát se jít proti proudu. To je to, oč tu běží. • Autor: Respekt
Fotografie: Nehonit si triko a nebát se jít proti proudu. To je to, oč tu běží. • Autor: Respekt

„Hvězda Topolánkovy vlády“ a „nová tvář ODS“ – vítala ho média. Pochvalně se k sázce na jeho jméno vyjadřovali i jinak tvrdí kritici občanských demokratů. Už šestý měsíc kormidluje dlouholetý spolupracovník Václava Havla a známý předlistopadový disident Alexandr Vondra zdejší zahraniční politiku. Aktuálně má na starosti agendu Evropské unie. Dost dlouhá doba na to podívat se, co tahle „nová tvář“ přináší.

Na Barťák už ne, prosím

Dveře velké pracovny se otevírají a z nich nám vychází vstříc dobře naladěný vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra. V poměrech české politiky jde stále ještě o zvláštní úkaz: pro média a tím i pro veřejnost je běžně dostupný na telefonu, žádosti o rozhovor neodmítá ani novinám, které o něm píší kriticky.

„Tak vás vítám, posaďte se, prosím, kam chcete,“ pobízí nás, ať vplujeme do úsporně zařízené místnosti na Úřadu vlády ČR, kterou zdobí jen několik fotografií Vondry s bývalými prezidenty Havlem a Bushem starším a vicepremiérovy rodiny. Vondra, neformálně oblečený do šedé košile a tmavých kalhot, se uvelebuje v koženém křesle a zapaluje si cigaretu. Zkraje uvolněnou tvář však najednou sevře udivený výraz: „To jsem ještě nezažil. Ty otázky, co jsem od vás dostal, jsou jako od Státní bezpečnosti. Připomíná mi to výslech.“ Nelibost vzbudila vzpomínka na dotazy, které jsme panu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].