Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Ťukání do Kolumbova vejce

V médiích se o tom v minulých dnech příliš nepsalo, ale kdoví – nebyl by to první případ, kdy se přeslechlo, že kdosi kdesi začal opatrně ťukat do Kolumbova vejce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pavel Kosatík

(1962) je historik. Mezi jeho nejznámější knihy patří Jan Masaryk: pravdivý příběh, „Ústně více“ – Šestatřicátníci či Ferdinand Peroutka, pozdější život (1938–1978), za kterou získal Cenu Toma Stopparda a Cenu Nadace český literární fond za nejlepší knihu roku 2001.

V médiích se o tom v minulých dnech příliš nepsalo, ale kdoví – nebyl by to první případ, kdy se přeslechlo, že kdosi kdesi začal opatrně ťukat do Kolumbova vejce. Krátce: ministerstvo kultury oznámilo, že zřídilo pracovní tým pro přípravu kulturní politiky na léta 2008–2014, a na svých webových stránkách www.mkcr.cz začalo zveřejňovat materiály s dřív nemyslitelnými názvy: Zásady kulturní politiky, Analýza současného stavu kultury a další.

Co je na tom tolik úžasného? Někdo podezřívavý v tom může vidět jen další záminku ministerských úředníků, jak imitovat činnost, zde navíc před vděčným, neboť vyhladovělým publikem. Jiný může naopak říci: na co hlubokomyslně dumat, když všechno funguje, kina a divadla hrají, spisovatelé nám píší, hrady a zámky otvírají a všechny televize vysílají čtyřiadvacet hodin denně? Pokud jde o peníze, nejsou v pozadí zas mafie kulturníků, chodících po světě odjakživa s nataženou dlaní a odmítajících uznat, že když mohli živořit Tyl, Němcová a Kubelík, mohou i oni?

Že je stát ochoten začít konečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].